Најновије

КИНЕСКИ БОМБАРДЕР ИМА НА НИШАНУ САД! Најмистериознији пројекат Пекинга ускоро ће бити представљен и носи поруку Вашингтону! (ВИДЕО)

Пекингов нови стелт-бомбардер Х-20 можда ће имати могућности да нуклеарним ракетама удара на америчке војне базе даље од кинеске обале, наводи се у извештају истраживачке организације Уједињеног Краљевства

Кинески авион. (Фото: Јутјуб)

Подзвучни ратни авион великог домета један је од најмистериознијих војних пројеката Кине у последњих неколико година и тренутно је у фази израде.

Пентагон верује да би бомбардер имао домет преко 5.000 миља и могао да погоди америчке територије, попут Гуама. Међутим, други војни аналитичари наговештавају да би Х-20 могао имати у домету и Хаваје.

Ројал Унитед Сервицес Институте, организација са седиштем у Лондону, тврди да би Х-20 Кини пружио 'истински интерконтиненталну способност пројекције моћи' и изван граница земље.

„Наоружан нуклеарним и конвенционалним ракетама, Х-20 представљао би значајан преких у односу на претходну доктрину и развој опреме ПЛААФ (Ратно ваздухопловство народне војске Кине),“ рекао је независни истраживачки центар у недавној студији.

Извештај се наставља: ​​„ПЛААФ (и ПЛАН) су тренутно конфигурисани као регионалне снаге за сукоб унутар првог острвског ланца са додатним специфичним способностима усмереним на неутралисање или сузбијање америчке базе на Гуаму.

„Насупрот томе, Х-20 би Кини пружио заиста интерконтиненталну способност пројекције моћи“.

У свом Извештају о војној моћи Кине за 2020. годину, Министарство одбране Сједињених Држава рекло је да ће Х-20 вероватно имати домет од најмање 8.500 километара (5.280 миља).

То значи да би бомбаш могао лако циљати америчке базе на Гуаму, стратешкој америчкој територији удаљеној око 2.000 миља од кинеске обале.

Други стручњаци сугеришу да кинеска војска вероватно жели да Хаваје уврсти на своју листу циљева путем Х-20.

У новембарском извештају о Х-20, Тхе Натионал Интерест је рекао: „ПЛААФ жели стратешки бомбардер који може да делује у оквиру трећег ланца, такође познатог као подручје које започиње Алеутским острвима и протеже се даље од Хаваја“.

Претходни извештаји тврдили су да би Х-20 могао бити спреман касније ове године.

Када се заврши развој Х-20, Кина ће се придружити САД-у и Русији у поседовању тростране војне снаге која може лансирати нуклеарне ракете из ваздуха, копна и мора.

Пекинг је вагао када ће избацити бомбардер усред ескалирајућих тензија због коронавируса.

Војни извори рекли су СЦМП да би се бомбаш могао први пут појавити на овогодишњем Жухаи аеромитингу од 10. до 15. новембра.

Извори су рекли: „Очекује се да ће аеромитинг постати платформа за промоцију имиџа Кине и њеног успеха у контроли пандемије - говорећи спољном свету да зараза није имала велики утицај на кинеска предузећа одбрамбене индустрије“.

Међутим, главни аеромитинг који се одржава једном у две године одложен је ове године. Према изјави коју је објавио организатор изложбе, одлука је донета због пандемије Ковид-19. Нису објављени нови датуми.

Х-20 је стратешки бомбардер сличан Б-2 или Б-21, наводи америчка одбрамбена обавештајна агенција.

Бомбардер ће бити опремљен нуклеарним и конвенционалним ракетама са максималном полетном масом већом од 200 тона.

"Попут интерконтиненталних балистичких пројектила, сви стратешки бомбардери могу се користити за испоруку нуклеарног оружја ... ако је Кина тврдила да је водила националну одбрамбену политику која је чисто одбрамбене природе, зашто би јој требало такво офанзивно оружје?"

Такође су открили да ће САД, ако распореде више надзвучних борбених авиона Ф-35, подстаћи Кину да унапред представи бомбардер.

САД су већ продале око 200 борбених авиона Јапану и Јужној Кореји.

Верује се да је Х-20 у развоју од раних 2000-их, али пројекат је први пут јавно најављен 2016. године.

Синиша Mали о пројекту београдског метроа! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји