Најновије

УНИШТАВА ТЕНКОВЕ КАО ГРОМ ИЗ ВЕДРА НЕБА! Шта све може амерички систем "Џавелин" и да ли је прецењен (ВИДЕО)

Америчи антитенковски систем "Џавелин" се често представља као супероружје, готово беспрекорно, компактно и ефикасно решење које омогућава лакој пешадији да заустави сваку непријатељску оклопну јединицу.

Џавелин (Фото: Јутјуб)

Развој преносног противтенковског ракетног система "ФГМ-148 Џавелин" започет је 1983. године. У јеку хладног рата, Американци су имали велики страх да би на стотине совјетских тенкова могло прећи Ламанш, те су трагали за решењем којим би одагнали овакву претњу.

Када су Американци створили "Џавелин", хладни рат је већ био прошлост.

"Џавелин", који је произведен у око 40.000 комада, постигао је велики успех током америчких ратова против ирачке и авганистанске војске. Врх своје популарности постигнут је након што је десетак америчких падобранаца успело да уништи целу чету ирачких тенкова Т-55. 

Зашто је овај противтенковски комплекс толико цењен?

Овај антитенковски систем је веома лаган. Целокупна маса комплета, која укључује ракету, цев и командни уређај за лансирање, тежи нешто више од 22 кг. Једна особа може њиме да пуца, иако је планиран да њиме управљају два борца.

Други разлог је тај што ракета "Џавелина" може да погоди тенк, падајући на њега готово вертикално и пробијајући врх најмање заштићеног оклопа. Пројектил има тандемску бојну главу: водећи набој уништава динамичку заштиту тенка, док главни производи кумулативни млаз који гори кроз оклоп.

Трећи и вероватно главни разлог је тај што "Џавелин" поседује инфрацрвени трагач који ради по принципу "пуцај и заборави". Стрелац гледа на екран лансера где се слика преноси са главе која се сама наводи, одређује и означава циљ курсором, испаљује хитац и трчи што је брже могуће да промени положај и избегне удар узвратне ватре. Самонавођену главу ракете не могу да омету дим, магла, па чак ни системи за електронско ратовање, она усмерава ракету на топлотно зрачење мете.

Ипак, "Џавелин" није - супер оружје!

Џавелин је несумњиво веома напредан систем, али и даље није супер оружје јер има много недостатака. Прва је цена. Један систем "Џавелин" кошта око 80.000 америчких долара. Ако узмемо у обзир да се Американци сада боре углавном са системима уграђеним на јапанским камионетима, који најчешће користе исламисти на Блиском истоку, пројектил који погоди циљ најчешће је много скупљи од самог циља.

Други значајан недостатак је домет. "Џавелин" може да погоди циљ само на даљину која не прелази 2,5 км, док је, на пример, тенк Т-90 способан да пуца на даљину до 5 км. Циљ такође мора бити у видном пољу руковаоца, у супротном, неће моћи да га додели свом уређају за управљање и лансирање. Пре циљања, руковалац мора да активира јединствени уређај који хлади ГОС матрицу испаравањем течног гаса. Потребно је до једног минута и не постоји потпуна гаранција да ће глава видети циљ у присуству робусне термичке позадине (на пример, у врућини пустиње).

Према извештајима, савремени системи за активну заштиту оклопних возила, на пример оног развијеног за тенк Т-14 Армата, могу да поставе ефикасне завесе од дима и аеросола који заслепљују трагач ракете. Дакле, амерички комплекс је несумњиво користан у борби против арапских возила и старих совјетских тенкова без термичких слика и савремене динамичке заштите. Међутим, нова технологија на руским тенковима га чини готово неупотребљивим.

Четворица владика фаворити за патријарха СПЦ. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube