Најновије

ТУРЦИ И ДАЉЕ НЕ ОДУСТАЈУ ОД СВОГ ПАКЛЕНОГ ПЛАНА: Све више сиријских милитаната се шаље на познато ратиште

Турска још увек регрутује сиријску војску за борбу у Либији, известила је 21. фебруара Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР).

Ердоган (Фото: Сајт председника Турске)

У извештају, надзорна група са седиштем у Лондону рекла је да Анкара наставља да игнорише унутарлибијски споразум постигнут 23. октобра 2020. године. У споразуму се наводи да би сви страни борци требало да напусте земљу у року од три месеца. Рок се завршио 23. јануара. Међутим, милитанти које подржавају Турци и даље су у Либији.

- Плаћеници које је турска влада послала да служе њеним интересима у Либији и даље су тамо и њихов повратак је и даље неизвестан - наводи се у извештају СОХР-а.

- Супротно томе, у Сирији се континуирано врбују операције регрутирања како би се милитанти послали у Либију - додато је у саопштењу.

Према недавним извештајима СОХР-а, Турска је послала више од 18.000 сиријских милитаната у Либију од 2019. године. Многи су се вратили. Међутим, хиљаде их је и даље тамо.

Сиријски милитанти које подржава Турска помогли су снагама лојалним Влади националног рекорда да одбију велики напад Либијске националне војске на главни град Триполи. Штавише, учествовали су у низу напада током којих су владине снаге заузеле кључна подручја на северозападу и западу Либије.

Ситуација је таква да је Либија тренутно стабилна. Либијски Форум за политички дијалог изабрао је 5. фебруара ново председничко веће под надзором УН-а.

Упркос недавном напретку у либијском мировном процесу, Турска неће зауставити своју интервенцију у земљи. Анкара жели да успостави сталне базе за своје снаге у западној Либији и на њеној обали, према информацијама из неколико извора.

У случају рата, Русија и Белорусија ће распорити НАТО на пола. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји