Најновије

УКРАЈИНА ЗАДАЛА УДАРАЦ АМЕРИЦИ: САД забрањују својима ратовање у Донбасу

У среду је украјински суд одбио захтев за изручење Американца који је био члан једног од добровољачких одреда. Ово је био ударац за органе реда у Сједињеним Државама, који покушавају да зауставе грађане своје земље, који борбено искуство стичу на украјинској територији.

Украјинци (Фото: Министарство одбране Украјине)

О томе пише Њујорк Тајмс, додајући да је име Американца чији је случај разматран у Кијеву Крејг Ланг.

Пореклом је из Северне Каролине и служио је у оружаним снагама САД. Код куће се терети за двоструко убиство на Флориди.

Међутим, његов случај скреће пажњу на ризике за Американце који се боре на страни националистичких група у Украјини и другим жариштима широм света.

„Не желимо да они служе америчку војску онолико колико науче да се боре и убијају. Имамо довољно насиља у свом дворишту“, рекла је Хајди Бејрич, директорица Глобалног пројекта против мржње и екстремизма.

Америчке власти су јасно ставиле до знања да намеравају да се усредсреде на украјинске добровољачке јединице као једно од глобалних чворишта десничарских екстремиста.

Питање је приоритет дато ове године након што су десничарске групе показале свој потенцијал да употребе насиље током јуриша на Капитол.

„Али у Украјини на ситуацију гледају другачије. Тамо се националистичке групе боре на страни владиних снага у рату против руских трупа, које су убиле више од 13 хиљада људи.

Свака сугестија да су ове групе екстремистичк носи ризик у корист руске пропаганде, која покушава да рат у Украјини представи као „отпор руског становништва против неофашистичке владе“ у Кијеву “, пишу америчке новине.

Заправо, десничарске странке нису добиле велику подршку на украјинским изборима.

Апелациони суд у Кијеву сложио се са Ланговим адвокатима да је, упркос оптужбама за убиство, процесуиран у САД због служења војног рока у Украјини према Закону о неутралности.

Ово је ретко примењен закон против учешћа у прекоморским борбама. Суд је пресудио да Американац може да затражи политички азил.

„Не можете дискриминисати групу људи због расе, религије, политичких и идеолошких ставова“, рекао је Лангов адвокат Дмитриј Моргун.

Додао је да завршетак процеса изручења не мора нужно значити да амерички закон неће утицати на његовог клијента. Ланг би и даље могао бити депортован у Сједињене Државе ако не добије азил. Тридесетогодишњи Американац, са којим је Њујорк Тајмс разговарао у канцеларији свог адвоката у Кијеву, рекао је да није имао десничарске радикалне ставове.

Рекао је да је избачен из америчке Копнене војске јер је добровољно напустио базу војне јединице. После тога, радио је на разним привременим радним местима, пре него што је одлучио да отпутује у Украјину да помогне земљи савезници.

Упркос чињеници да је Ланг отпуштен из америчке војске због прекршаја, без питања је примљен у украјински Десни сектор када је стигао у Украјину 2015. године.

Према Американцу, када је сишао са воза на станици у близини ратне зоне, „неко ми је дао митраљез“ управо тамо. Следећег јутра већ је био на фронту.

Окружно тужилаштво у Канзасу у Сједињеним Државама тврди да је Ланг, док се борио на страни Десног сектора у Украјини, био ментор Џарету Смиту.

Смит је такође служио војску Сједињених Држава, а касније је осуђен због постављања експлозива. Федерални тужиоци у Канзасу рекли су да је путем Телеграма ширио информације о бомбама и упутства за прављење напалма код куће.

Смит је такође разговарао о плановима за убиство демократског политичара и минирање канцеларије за медије у САД. Лист се име медија не наводи. Али Си-Ен-Ен је известио да је он био мета.

Федерални тужиоци на Флориди тврде да су Ланг и његов пријатељ из Висконсина Алек Звифелхофер, који су се такође борили у Украјини, након повратка у Сједињене Државе 2018. године, опљачкали и убили пар. Покрадени новац желели су да потроше на путовање у Јужну Америку, надајући се да ће се придружити десничарској паравојној групи која се бори против венецуеланске владе.

Звифелхофер је ухапшен. И Ланг се вратио у Украјину. Они су 2019. године оптужени за убиство и кршење закона о неутралности због њихових планова за Венецуелу. Ланг је у интервјуу рекао да је невин. Звифелхофер такође инсистира на својој невиности.

Стручњаци за злочин из мржње одавно су алармирали истичући да десничарски радикали похађају војну обуку у иностранству.

Прорачуни броја Американаца који су се борили на страни Украјине дају различите бројке. Центар Соуфан каже да је било само 20 таквих бораца. Добровољци кажу да је више од 100 Американаца посетило Донбас. Многи од њих су остали у Украјини. Ланг има украјинску невесту и дете.

Њујорк тајмс пише да суђења у Украјини бацају светло на још једну до тада непознату активност америчких истражних органа, која је повезана са Украјином. 

Лангови адвокати изнели су сведочења америчких ветерана који су учествовали у биткама у Украјини. Кажу да их је по повратку кући испитивао ФБИ.

„Узнемирен сам због осећаја да сам одједном, као и многи други, постао непријатељ владе. А све зато што сам само желео да помогнем савезнику“, рекао је један амерички ветеран, чије су име адвокати сакрили.

Такође се разговарало о претресима, опозивима пасоша и упитима које је ФБИ послао Аустрији да помогне у испитивању америчког ветерана. Током интервјуа, Ланг је рекао да је десничар. Али, према његовим речима, у Сједињеним Државама и даље може бити прогањан управо због таквих ставова.

Шта изазива панику у Конгресу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји