Најновије

Шокантне тврдње пуковника Мекгрегора: Контраофанзива Украјине је нешто друго од оног што су објавили

„Украјинска контраофанзива у области Харкова заправо је била веома скроман успех, због чега је Кијев морао да претрпи велике губитке“, сматра бивши виши саветник америчког секретара за одбрану и пуковник у пензији, Даглас Мекгрегор.

Он је у интервјуу за Јутјуб канал „Јудгинг Фреедом“ истакао, да ће украјинске власти моћи да искористе плодове свог деловања само у пропагандне сврхе, и то у кратком року, убеђујући Запад да се Украјина „и даље држи”.

Ова посебна контраофанзива је покренута у области где Руси нису имали више од 2.000 лако наоружаних војника. Украјинци су од наших сателитских обавештајних података сазнали да им се указала прилика. Прикупили су свеже трупе и снаге, које су се састојале углавном од необучених складиштара и малог броја искусних бораца.

Покренуто је око 40 тенкова, плус још 40-50 оклопних транспортера, а иза њих је главнина снага већ била на камионима, на које су монтирали војно наоружање.

Пробили су се кроз Руску линију одбране, а затим прешли око 50-60 миља и стигли до града Изјума, у близини границе са Русијом.

Док су се возили, добијали су страшну ватру из ракетних бацача, артиљеријских оруђа и авиона. Тих 2.000 Руса је вероватно претрпело мање жртве и повукло се у генерално добром стању, али су Украјинци, зарад тако врло скромног успеха, морали да жртвују према различитим проценама, од 5.000 до 10.000 војника.

Руске снаге су се преселиле на југ, у Херсонску област, а такође и у Донбас, да би завршиле операције које се тамо одвијају.

Водитељ: Овај успех називате „скромним“?

Даглас Мекгрегор: Да.

Па шта је са територијама које су, према речима председника Зеленског, Украјинци вратили себи – да ли је овај повратак вредан губитака, које су морали да претрпе?

Даглас Мекгрегор: Не, није вредно. Већину украјинских ресурса – минерала, индустрије, па чак и најплодније земље – тренутно контролишу Руси. Ако упоредимо ову област са остатком територија које су под контролом Русије, испада да је реч о једном проценту.

Руси су одлучили да ураде оно, што се понекад мора учинити током непријатељстава- ризиковали су из разлога штедње снага и средстава. Потребно је или обезбедити људство за фронт, или повући најефикасније снаге и покретну резерву, и пребацити их на друго место, где су неки много важнији задаци. Руси су ризиковали, а Украјинци су то сазнали.

Ово је краткорочно „велика“ победа за Украјину, посебно уочи предстојећег састанка у Тексасу, између Зеленског и челника свих америчких одбрамбених индустрија. То ће омогућити да се створи илузија, да се Украјина још увек држи.

Руска војска у Запорожју ликвидирала 100 страних плаћеника! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји