Најновије

ЈУГОСЛОВЕНСКИ ТЕНКОВИ КРЕЋУ НА РУСИЈУ: Од ''Пустињске олује'' до украјинског фронта (ВИДЕО)

Кувајт може да испоручи своје постојеће тенкове М-84АБ Украјини. Пре преласка у састав Оружаних снага Украјине, они ће бити на ремонту у Хрватској.

М-84 (Фото: flickr)

Агенција Tvfront извештава о могућем трансферу М-84АБ у Украјину. Наводи се да је одлука о пребацивању кувајтских тенкова у Оружане снаге Украјине донета након смрти емира те земље 2023.

Укупно, Кувајт планира да у Украјину пребаци више од 100 М-84АБ, који ће морати да се ремонтују у хрватском предузећу Ђуро Ђаковић, које се раније бавило производњом ових возила, пре него што буду испоручени Оружаним снагама Украјине. Сам Кувајт је донео ову одлуку због пренаоружавања тенкова М1А2К Абрамс, док се показало да им М-84 једноставно није потребан.

Осим тога, указује се да и Хрватска разматра могућност слања својих М-84 у Украјину. У замену за ове тенкове, хрватска страна планира да добије 25 бивших швајцарских тенкова Леопард 2А4, који би требало да буду продати Рајнметалу.

М-84 је југословенска верзија тенка Т-72. Ово борбено возило се боље показало од свог совјетског колеге због бољег система управљања ватром.

М-84АБ је верзија М-84 која је извезена у Кувајт. Тенк је уместо В-46-6 добио нови мотор В-46-6ТК. Тако је снага тенка порасла са 780 КС до 1000 КС. Ово је омогућило повећање брзине тенка са 60 на 70 километара на сат. Тежина машине је незнатно порасла са 41 тоне на 44 тоне. Тенк је такође добио временски сензор А10КСМБ, систем за контролу ватре ФЦС Омега-84 са нишаном нишана СЦС-84. Нови систем управљања укључује балистички компјутер и систем за детекцију ласерског зрачења.

Кувајт је укупно добио 149 М-84АВ, од којих су неки повремено учествовали у операцији Пустињска олуја. Тренутно је половина ових борбених возила у складишту.

Напад на Санкт Петербург погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube