Најновије

НОВА ПУТИНОВА ПОМОРСКА ДОКТРИНА: Одговор на активности САД и НАТО алијансе

Нова поморска доктрина дефинише главне претње по националну безбедност Русије, и данас ју је потписао руски председник Владимир Путин.

Владимир Путин (Фото: Kremlin.ru)

„Главни изазови и претње националној безбедности и одрживом развоју Руске Федерације у вези са Светским океаном су: стратешки курс САД за превласт у Светском океану и њихов глобални утицај на развој међународних процеса, укључујући и оне који се односе на коришћење. транспортних комуникација и енергетских ресурса Светског океана“, каже доктрина.

Поред тога, претње укључују напредовање војне инфраструктуре НАТО-а до граница Русије и активирање вежби алијансе у водама мора које се граниче са територијом Русије.

Документ такође наводи кључне ризике за поморске активности, укључујући:

— значајна зависност Русије од поморског транспорта и рада морских цевоводних система,
— неусклађеност стања и састава истраживачке флоте са савременим захтевима и обимом задатака,
—међународне санкције против предузећа бродоградње. индустријског комплекса и нафтних и гасних компанија,
— недостатак довољног броја база за бродове Ратне морнарице ван Русије.

Засебно, као нови ризик, наводе се се изненадно настајуће и тешко предвидљиве пандемије опасних болести. Дакле, пандемија Ковид-19 довела је до геополитичке неизвесности и глобалне економске кризе. Ова криза је, према доктрини, повезана са жељом водећих страних држава да промене светски поредак, ојачају тренд застоја глобализационих процеса, борбу за лидерство у свету, као и повећање улоге националних економија и власти, укључујући и област поморских делатности.

Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о одобравању Поморске доктрине пре почетка Главне поморске параде у Санкт Петербургу. Према његовим речима, Русија је отворено оцртала границе и зоне својих националних интереса – то су, пре свега, арктичке воде, воде Црног, Охотског и Беринговог мора, Балтички и Курилски мореузи. Русија ће обезбедити њихову заштиту чврсто и свим средствима, нагласио је шеф државе.

О уништењу велике екстремистичке групе у Харкову прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube