Најновије

АМЕРИЧКИ НОСАЧИ АВИОНА ПЛОВЕ ПРЕМА ТАЈВАНУ: Кинеска војска их чека

Ударна група носача америчке морнарице, предвођена носачем авиона Роналд Реган, напустила је Јужно кинеско море и упутила се ка југоисточним водама Тајвана, наводи се у извештају кинеског аналитичког центра SCSPI, преноси ТАСС.

Носач авиона (Фото: Јутјуб)

Како је наведено у центру, сада флота може да се налази 800 километара од југоисточног врха острва. Обишла је филипинско острво Лузон и кренула на север према Тајвану.

„На основу ситуације, не може се искључити ненајављена посета председнице Представничког дома САД Ненси Пелоси Тајвану“, рекао је SCSPI.

Јапански лист Nikkei је 1. августа писао да је Пентагон у очекивању могуће посете Пелосијеве Тајвану почео да прикупља додатне снаге, укључујући и носаче авиона. Поред тога, тајвански и амерички званичници рекли су да ће политичарка вероватно стићи на острво, упркос забринутости Беле куће.

Раније је портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан упозорио да кинеска војска неће „седети скрштених руку“ ако се путовање Пелосијеве на Тајван настави. Он је нагласио да би због статуса Пелосијеве, треће најважније особе у америчкој влади, њена посета Тајвану довела до „невероватних последица“.

Више п пвпме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји