Најновије

СРБИЈА НАРУЧИЛА ОРУЖЈЕ ЗА 1,3 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА: Руско наоружање не може да се допреми

Србија је пошле године уговорила набавке наоружања и војне опреме у вредности од једне милијарде и 318 милиона долара. Тај износ је већи од сумарне вредноси свих набавки од децембра 2016. када је покренут процес модернизације Војске Србије (ВС).

ПВО системи Војске Србије Панцир-С1М и ФК-3 (Фото: Војска Србије)

Износ уговорених набавки наведен је у извештају о пословању јавног предузећа Југоимпорт-СДПР за прошлу годину. Наведено је да се ради о 287 појединачних уговора потписаних са 31 земљом.  

Подаци нису прецизирани када се ради о делу износа тих уговора наменски за ВС, али релевантни су за процену јер је Југоимпорт-СДПР задужен за све набавке стратегијски важних средстава војне намене и у тој листи је практично сво наоружање и војна опрема. 

Неки од уговора потписани су за потребе домаће производње у фабрици Борбени сложени системи и осталима које су у 100% власништву Југоимпорт-СДПР. Индирекно то су такође набавке за ВС јер на пример борбена возила Лазар 3 и Милош која су у серијској производњи за домаће потребе покреће амерички мотор и имају француско независно ослањање. 

Обзиром да тренутно нема информација о томе да постоје активни уговори за борбене системе за извоз наруџбине за Борбене сложене сисеме можемо да сматрамо да су део модернизације ВС. Вероватно се део уговора за увоз односи на препродају неких средстава и неке производе који су сумарној вредности послова не представљају знатан удео.

Према подацима извештаја о пословању Југоимпорт-СДПР прошле године реализовани су увозни послови у вредности од 223,4 милиона долара. Од тог износа 186,2 милиона долара су набавке за ВС и 37,2 милиона долара средстава за производњу и брокеринг. У унутрашњем промету уговорено је 92,3 милиона долара и о се односи углавном да модернизацију ВС.

Драматичан раст набавки наоружања подразумева нове велике уговоре. 

Битан партнер била је Русија од које су наручени четири Ми-35М, три Ми-17В-5, две батерије система противваздушне одбране Панцир-С1М, системи за противелектронска дејства и борбу против дронова итд.  

Пракса у великим пословима је да се део новца даје као аванс, али није јавни податак колико је плаћено Русији за наоружање које се сада не може добити због међународних санкција и блокаде руске привреде. 

Свакако ради се о великим превиду и несмотрености да се уговара набавка технике са земљом која се припремала за рат и подразумевамо да је обавештајни рад Србије обезбедио правовремене и тачне информације о приликама на истоку. 

Следимо званичне најаве о новим набавкама и у складу са њима прошле године уговорене су куповине радара из Француске, система ГМ 400, ГМ 200 и ГМ 60 за систем ваздушног осматрања и јављања и за јединице противваздушне одбране. 

Од Ербаса наручено је 10 вишенаменских Х145М за ВС као додатак за раније набављених пет комада на основу уговора из децембра 2016. са којим је почео циклус модернизације. 

Унутар земље министарство одбране, министарство финансија и Југоимпорт-СДПР уговорили су набавке наоружања домаће производње са великим уделом увозних агрегата и уређаја. 

О активностима турске војске на КиМ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Балканска безбедносна мрежа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube