Најновије

"Аустралија купује ракете за 60 милиона, а Приштина за 75": Да ли је набавка Џавелина ново заоштравање у региону?

Стејт Департмент одобрио је могућу продају ракета Џавелин Приштини за процењену вредност од 75 милиона долара. Агенција за безбедносну и одбрамбену сарадњу САД-а обавестила је Конгрес о могућој продаји, наводи се у саопштењу. Истакнуто је да ће предложена продаја "подржати циљеве америчке спољне политике и националне сигурности те побољшати сигурност европских партнера". О овом потезу јуче је амбасадор САД Кристофер Хил обавестио председника Србије, који је навео да је то "велико разочарење за Србију", али да ће Београд радити на очувању српско-америчких односа.

Џавелин (Фото: US Army)

Како је Euronews Србија већ писао, ФГМ-148 Џавелин је лаки преносни противоклопни систем. На сајту произвођача "Локид Мартина" се наводи да се ракете испаљују с рамена и да се аутоматски наводе до мете након лансирања. То дозвољава ономе ко испаљује ракету да нађе заклон и да избегне противудар. Одмах након испаљивања, лансер може да се поново напуни и спреман је испаљивање нове ракете.

Значајно је то што ракете нападају мету одозго, што значи да Џавелин надлеће своју мету због боље видљивости, а затим удара у место где је оклоп најслабији. Да би испалио ракету, онај ко је лансира једноставно одређује мету курсором. Због свог дизајна, систем Џавелин може да се користи из унутрашњости објеката или бункера.

"Две основне предности Џавелина"

У фокус јавности ракете Џавелин су стигле када је почела руска инвазија на Украјину. Аутор емисије Дозволите на РТС-у Горан Јанићевић је рекао за Euronews Србија да тај систем има две основне предности.

"Прва је прилично мала маса. Комплетан систем са ракетом тежи нешто више од 20 килограма, тако да чак и један мало снажнији војник може да га постави на положај и делује по циљу. Друга велика предност Џавелина је у томе што погађа циљ нападом одозго, односно тамо где су тенкови и друга оклопна возила најслабији. На почетку рата у Уркајини, чак и пре почетка рата, могли су се видети руски тенкови са буквално надстрешицама које су биле намењене заштити од напада Џавелина. Међутим, оне нису много помогле. Џавелин је изузетно прецизно и паметно оружје. То је заиста врхунска технологија, и велики број руских тенкова је уништен овим пројектилима”, рекао је Јанићевић и наставио:

“Занимљиво је, пре почетка рата у Украјини, Америка и Британија су послали Украјини око 5.000 пројектила. Десило се да су у неколико дана Уркајинци на руске тенкове и оклопна возила и камионе испаљивали до 500 пројектила дневно. Ако се упореди број испаљених Џавелина, и тврдња Американаца да је он био презицан у 90 одсто случајева, и када видимо колики је број уништених руских тенкова на почетку рата, може се закључити да су Украјинци гађали Џавелинима буквално све што се креће, а нису људи.

Да ли је реч о новом заоштравању у региону?

Вашингтон је прекјуче саопштио да продаја 246 ракета Џевелин и пратеће опреме по процењеној цени од 75 милиона долара Приштини неће променити основни војни баланс у региону. Јанићевић наводи да ће власти у Приштини, ако дође до испоруке, имати на располагању 246 пројектила и 24 командо-лансирне јединице. Истиче и да те ракете дају једну нову способност Приштини и да то свакако представља заоштравање у региону, нарочито имајући у виду и неке раније набавке оружја. 

"Они су средином ове године на вежби Бранилац Европе приказали јавности турски противоклопни систем ОМТАС који има сличне карактеристике. Он има домет четири километра. Као и Џавелин може да уништи све савремене тенкове. Та вежба је позната по томе што су због инцидената на северу Косова, тзв. Косовске безбедносне снаге избачене са те вежбе. То је био корак уназад у америчко-приштинским односима. Међутим, они су купили турске ракете. Набављени су и Бајрактари (дронови). То није толико у неком офанзивном смислу значајно оружје, они јесу медијски популарни, али не представљају неко драматично повећање оперативнихи способности. Међутим, турске ракете ОМТАС и набавка Џавелина јесте једна нова способност", истиче аутор емисије Дозволите.  

Каже да већи број европских земаља и чланица НАТО нема Џавелине, а да приоритет у производњи имају капацитети војске САД, а затим Украјине, па тек онда долазе земље на источном крилу НАТО. Додаје и да количина од 246 ракета забрињава, као и износ од 75 милиона долара.  

"Хрватска је у буџету за 2023. годину определила 25 милиона евра за Џавелине, значи скоро трипут мање. Аустралија је прошле године купила ракете за 60 милиона долара. Ако Аустралија као велика земља купује за 60 милиона, зашто се за Приштину набавља нешто што кошта 75 милиона долара и има веома велику ватрену моћ?", упитао је Јанићевић. 

Међутим, како каже, када се говори о Џавелинима, "зец је још у шуми", и проћи ће месеци, ако не и године док то наоружање не дође у посед власти у Приштини.  

Иначе, председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Приштина има најбрже растући буџет за војску и полицију, које не би смеле да постоје према међународном јавном праву. У последње четири године, тај буџет је порастао преко два пута, а такозване Косовске снаге безбедности, како је рекао, се трансформишу под менторством САД, а треба да достигну број од 5.500 припадника.

Извор: Јуроњуз Србија

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube