Најновије

ПРАВО СА ТЕСТИРАЊА У УКРАЈИНУ: Какве то нове ракете Кијев добија? (ВИДЕО)

Након успешног тестирања у САД, Украјина ће ускоро добити прву велику серију "Боингових" ракета дугог домета, које би требало да омогуће ударе дубоко у територију под руском контролом, према изворима упознат са материјом.

GLSDB (Фото: Јутјуб)

Те ракете би већ данас могле да стигну на ратиште у Украјини, преноси Ројтерс извештај сајта "Политико". Ракете GLSDB, малог пречника, треба да омогуће украјинској војсци да погоди циљеве на удаљености од око 150 км, двоструко већој од оне коју могу достићи ракете HIMARS које су јој већ испоручили Американци, што би могло натерати Русију да помери своје позадинске локације још даље од линије фронта.

Тестови са GLSDB обављени су 16. јануара на полигону за тестирање ваздухопловне базе Елгин на Флориди, што омогућава почетак пошиљки, рекли су обавештени извори за Ројтерс.

Како су навели, шест ракета испаљено је у тестирању изнад Мексичког залива. План је да се Украјини пребаце лансери и десетине бојевих глава ваздушним путем. Време испоруке и њихово коначно распоређивање остало је тајна, како би се сачувао елемент изненађења. Портпарол Пентагона је одбио да коментарише те извештаје.

За вашингтонску администрацију, одлуку да пошаље GLSDB Украјини представља алтернативну ракетама ATACMS, које су САД до сада обезбедила у малом броју.

Залихе ATACMS-а у Украјини су исцрпљене. GLSDB, "једреће бомбе", иако нису тако моћне, много су јефтиније, мање и лакше за примену од ATACMS-а, што их чини прилагођенијим за оно што се Украјина нада да ће постићи: ометање руских операција и стварање тактичке предности.

"Давно је прошло време за проналажење креативних средстава за обезбеђивање способности и капацитета потребних за дубок и чест удар иза руских линија", рекао је Том Карако, стручњак у Центру за стратешке и међународне студије.

Када је "Боинг" прошле године показао оружје америчкој војсци, понудио је "убрзану деветомесечну опцију" за испоруку, која подразумева изузеће од детаљне контроле о томе да ли је његова понуда најбоља.

Пентагон је јавно саопштио да је финансирање одобрено у фебруару прошле године, а уговор за почетак производње потписан наредног месеца.

Пошто је GLSDB већ плаћен, то оружје може заобићи и расправе у Конгресу око финансирања наставка испоруке оружја Украјини. "Боинг" није одговорио на захтев за коментар, преноси Ројтерс.

Снимке напада на Санкт Петербург погледајте ОВДЕ.

Извор: танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube