Најновије

ШТИТ-2022: Приказ способности Војске Србије и моћног ракетног система ФК3 (ВИДЕО)

На војном аеродрому "Пуковник - пилот Миленко Павловић" у Батајници, Војска Србије приказала је данас своје способности и моћно наоружање са којим располаже.

Хеликоптери (Фото: Министарство одбране Србије)

Приказано је готово сво наоружање којим располажу Копнена војска, као и Противваздухопловна одбрана и Ратно ваздухопловство, укључујући и недавно набављени ПВО систем средњег домета ФК3, који је недавно стигао из Кине, и који је данас први пут представљен и заузео централно место.

Учествовало је више од 1.000 припадника српске армије, више од 300 борбених средстава наоружања и војне опреме, као и више од 60 авиона, хеликоптера и даљински управљивих летелица.

Најатрактивнији део приказа чинили су летови авиона Ратног ваздухопловства, а летели су сви типови авиона којима РВ располаже - МИГ-29, Орао, Г-4 Супер Галеб и Ласта, као и хеликоптери Ми-35М, Ми-17, Ми-8 и "Ербасови" Х-145М.

Представљени су и системи Противваздухопловне одбране - ФК3, Панцир-С1, ПАСАРС-16, С-125 Нева, Мистрал 3, као и борбена возила пешадије тенк М84, као и оклопна возила пешадије.

Током динамичног приказа, кроз десетак сценарија, приказан је део оперативних способности Војске Србије у ваздушном простору, употребом свих типова авиона и летелица са којима војска располаже.

Такође, приказана је шира блокада рејона и извиђање борбеног распореда непријатеља, ваздухопловна ватрена подршка у припреми десантне просторије, хеликоптерски десант специјалних снага, борбено трагање, спасавање и извлачење специјалних снага, поседање ватреног положаја артиљеријских јединица, ваздухопловна ваздушна подршка и ловачка заштита и друго.

Припадници 63. падобранске бригаде приказали су десант из хеликоптера МИ-17, док ракетни систем кратког и средњег домета "панцир" обезбеђује простор.

Први пут је јавности приказан систем ФК-3, један од најсавременијих у својој класи, чију савременост карактерише радарска технологија последње генерације.

На крају приказа, изнад батајничког аеродрома, завијорила се застава Србије, коју су носили падобранци Војске Србије.

Српску заставу носио је мајор Дејан Стојиљковић, а заставу Војске Србије заставник Милан Светозаревић, обојица инструктори падобранства.

О наружавању Бојске Србије са Запада прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји