Најновије

МОЖЕТЕ САМО У РАТ! Украјина обуставља све конзуларне радње за војно способне Украјинце

Одлука је донета како би се спречили грађани Украјине да избегну обавезу решавања питања војне регистрације у Територијалним центрима за регрутацију и социјалну подршку.

Министарство спољних послова Украјине упутило је својим конзулатима у иностранству писмо са инструкцијама у коме захтева обуставу свих конзуларних радњи за војно способне Украјинце између 18 и 60 година, са изузетком издавања документа за повратак у Украјину, пише украјинско издање "Зеркало недели".

Како се наводи у писму, које је потписао заменик шефа украјинског министарства Андреј Сибига, таква мера ће се примењивати од 23. априла и биће на снази до доношења одредби спорног закона који пооштрава војни позив у Украјини.

"Одлука је донета како би се спречили грађани Украјине да избегну обавезу решавања питања војне регистрације у Територијалним центрима за регрутацију, социјалну подршку и подизање докумената за војну регистрацију. Стога налажемо да се од 23. априла привремено обуставимо конзуларне радње по захтевима мушких држављана Украјине старости од 18 до 60 година", наводи се.

Врховна рада је 11. априла усвојила закон којим се пооштравају правила мобилизације. Конкретно, у закону се наводи да без ажурирања докумената о војној регистрацији, војни обвезници више неће моћи да примају услуге у конзулатима земље у иностранству, укључујући добијање страног пасоша.

Прошле недеље је украјински председник Владимир Зеленски потписао закон о мобилизацији у Украјини којим се уводе знатно ригорозније мере од претходних.

Закон снижава старосну доб за служење војног рока  са 27 на 25 година , уз одређивање да ће се позив за војну службу сматрати примљеним чак и без уручења умешаног лица, и представља низ санкције за непоштовање нових правила, укључујући казну од близу 570 долара.

Још један рат у Европи?! Хоће ли свет ово преживети? Застрашујућа најава: Претвориће нас у бојно поље!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube