Најновије

УБИЈЕН, УХАПШЕН ИЛИ НЕГДЕ ПИЈЕ? Где је нестао Залужни

Несумњиво најпопуларнија личност у Украјини је - нестала без трага. Валериј Залужни се дуго није појављивао у јавности након што је поднео оставку на функцију главнокомандујућег Оружаних снага Украјине. Последњи пут је виђен у јавности 7. маја, пишу "Аргументи и факти".

Украјински центар за проучавање јавног мњења СОЦИС објавио је 6. марта да, према њиховом истраживању, бивши главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни је најпопуларнији кандидат за председника републике. Од тада је генерал готово престао да се појављује у јавности.

Нестанак би се могао објаснити његовом затвореном природом и умором од пажње, да није његовог именовања на одговорну јавну функцију амбасадора у Лондону. Ниједна фотографија бившег врховног команданта на новом радном месту се није појавила, нити информација да је уопште боравио у Уједињеном Краљевству. Чак ни на званичном сајту украјинске амбасаде нема информација о амбасадору Залужном.

Последњи пут виђен у Кијеву

Почетком маја, у светлу гласина да је Служба безбедности Украјине ухапсила Залужног и послао га у истражни притвор, Залужни се појавио заједно са градоначелником Кијева Виталијем Кличком и књижевницом Лином Костенко како би примио награду „почасног грађанина Кијева“. Наводно, његовим хапшењем Владимир Зеленски, који је 21. маја изгубио председнички легитимитет, уклонио би опасног политичког ривала.

Најрадикалнији политиколози су сугерисали да би бивши главни командант украјинске војске могао бити чак и елиминисан. Прошле године је британски часопис Економист објавио текст о методама рада „убица” 5. одељења СБУ, који елиминишу политичке непријатеље кијевског режима.

Залужни се договорио са Порошенком: Ја председник, ти премијер

Према речима бившег украјинског посланика Олега Царјова, Залужни је склопио тајни договор са бившим председником Украјине Петром Порошенком да преузму власт у Украјини.

„Залужни није отишао у Енглеску. Постоји агреман, постоји указ о именовању, али он није у Лондону, већ у Кијеву. Залужни сада има идеалну ситуацију. Он не мора ништа да ради, ништа да каже. Пошто је био на челу Оружаним снагама Украјине кад су имали успеха, а сада само трпе поразе, онда ће за разлику од Сирског (садашњег главнокомандујућег Оружаних снага Украјине) његов рејтинг расти. Како време пролази, све више. И Зеленски ће пасти. Залужни је идеалан партнер Порошенку. Сада су се већ договорили за три (функције). Залужни је председник, Порошенко премијер, Разумков (посланик Врховне раде.) председник Врховне раде. Залужни је одговара Порошенку“, рекао је Олег Царјов.

Месо залива коњаком

Чак и у периоду док је Залужни био у Оружаним снагама Украјине, посланица Врховне раде Маријана Безугла је испричала да је генерал имао проблем са алкохолом. Можда ова чињеница и објашњава затвореност генерала.
Теорије о склоностима Валерија Залужног нису се појавиле случајно. Тема алкохола је врло присутна у животу врховног команданта.

Дајући интервју часопису Тајм 2022. године, он је признао да је сазнао за своје именовање за главног команданта Оружаних снага Украјине у тренутку када није био 100 одсто трезан. Тада је пио пиво на рођенданској забави своје жене. После неког времена, официр је чак изразио сумњу: да ли је требао да пристане да преузме тако одговорну дужност.
„Често сам се враћао уназад и питао се: 'Како сам ушао у ово?'", присетио се генерал.

Пре годину дана украјински угоститељ Евгеније Клопотенко испричао да је измислио необично јело за Валерија Залужног. Оно се састоји од меса, пуно путера и... коњака.

„Узмете месо, исечете га, пропржите, додате путер, коњак и запалите“, објаснио је је Клопотенко.
Међутим, у влади Украјине постоје људи и са горим деструктивним навикама, закључује се у тексту који је објављен на порталу "Аргументи и факти".

Правда на Куртијев начин: Приштина неће стати са отимањем српског земљишта

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube