Најновије

НАТО У ПРИПРАВНОСТИ: Повећавају прој војника

НАТО ће повећати број војника у високој приправности са око 40.000 на више од 300.000, најавио је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, уочи самита у Мадриду.

НАТО војска (Фото: eur.army.mil)

"Трансформисаћемо снаге НАТО-а за одговор и повећати број јединица високе спремности на више од 300.000", рекао је Столтенберг.

Генерални секретар очекује да се на предстојећем самиту НАТО у Мадриду усвоји "нови стратешки концепт" који ће "јасно дефинисати Русију као најважнију и директну безбедносну опасност" Алијансе.

Столтенберг је на конференцији за медије у Бриселу оценио да је Русија "одустала од партнерства и дијалога" који је НАТО "годинама покушавао да успостави", а да је "брутална инвазија на Украјину и отворено кршење међународног права и потписаних споразума НАТО и Русије", само једна од примера таквог понашања Москве.

"Смислени дијалог, на коме смо толико дуги радили, више није на столу. То једноставно не функционише због руског понашања. Они су изабрали конфронтацију уместо дијалога. Жалимо због тога, али морамо да одговоримо на ту стварности", поручио је Столтенберг.

Он подсећа да је на НАТО самиту у Лисабону 2010. године учествовао и тадашни руски председник, Димитри Медведев, и да је тада договорен још стратешки концепт о партнерству, који више није опција.

Јенс Столтенберг додаје да је потребно са Московом оставити "отворене линије комуникације" да би се спречили инциденти и каже да се у будућности нада "некој врсти заједничких напора у области контроле наоружања" између Русије и НАТО.

Самит НАТО у Мадриду биће одржан од 28. до 30. јуна.

Једине губитке у рату у Украјини који могу да се преброје погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји