Најновије

Русија спремила балистичко "изненађење" за Запад (ФОТО)

Извештаји из Русије указују да су Руси успели да развију противбродске балистичке ракете (АСБМ), које се популарно називају и "убице носача авиона".

Ракета, названа "Змијевик", што у преводу значи врста чврсте стене - серпентина, могла би да буде потенцијално моћно ново оружје за Кремљ у његовој стратегији "против приступа/одбијања подручја" (А2/АД), која укључује различите обалске одбрамбене ракете и хиперсоничне противбродске ракете у развоју.

Познати специјализовани војни портал "Тхе дриве Wар зоне" позива се на извештај руске државне новинске агенције ТАСС, која преноси информације из извора блиских руском Министарству одбране.

"Балистичка ракета 'Змијевик' са хиперсоничном борбеном опремом се развија већ дуже време. Биће дизајнирана за уништавање великих површинских циљева, пре свега носача авиона", потврдио је агенцији руски извор.

Други саговорник је додао да карактеристике "Змијевик" подсећају на кинеске ракете сличне класе, ДФ-21Д и ДФ-26, са дометом лета до четири хиљаде километара.

Руска агенција или њени извори нису открили детаље о тренутном статусу развоја "Змијевик", иако ТАСС тврди да се обратио НПО Машиностроења за коментар, сугеришући да је компанија вероватно одговорна за дизајн и развој ракете.

ТАСС није добио одговор од НПО, али је важно напоменути да производе и хиперсоничну противбродску ракету Циркон за површинске ратне бродове и подморнице, хиперсоничну ракету Авангард коју могу носити интерконтиненталне балистичке ракете (УР-100Н УТТКх и Сармат). Иста компанија производи и систем обалске одбране Бастион, који је наоружан суперсоничним пројектилима Оникс.

Иако нема детаља о типу лансирне платформе коју би "Змијевик" користио, врло је вероватно да ће то бити мобилна шасија камиона, какву користе кинески АСБМ и друге руске мобилне ракете за обалску одбрану.

О овој ракети је "Дриве Wар Зоне" разговарао са Дмитријем Стефановичем, научним сарадником Центра за међународну безбедност ИМЕМО РАС.

"Чини се да је овај пројекат заиста био у развоју већ неко време, иако до сада није било речи о његовом тестирању, што, наравно, не значи да до тестирања прототипа није могло да дође", рекао је Стефановић, додајући да је развој брзих противбродских ракета у совјетској традицији добро познат.

Стефановић је, међутим, указао и на неке недостатке концепта, бар што се тиче руске морнарице.

"С обзиром на домет и брзину, потребне су озбиљне ИСР (обавештајни подаци, надзор и извишање) и могућности циљања, као и терминално навођење. Маневарска возила за поновни улазак и хиперсонична клизна возила као њихове подврсте имају савршеног смисла да буду примарни тип носивости у овом случају, међутим, постоје очигледне празнине у способностима руског ИСР-а", сматра Стефанович.

Терминално навођење се односи на било који систем навођења који је примарно или искључиво активан током терминалне фазе која се јавља непосредно пре него што оружје удари у мету.

Експерт каже да би једна опција за Русију била да користи своје системе за упозоравање и циљање преко хоризонта (ОТХ), свемирске сензоре, као и своју флоту поморских патролних авиона великог домета.

За разлику од Кине, Русија тренутно нема растућу флоту дуготрајних дронова на великим висинама који би могли помоћи у проналажењу непријатељских флота и преношењу информација о гађању ракетних јединица, иако би се то могло променити у блиској будућности.

Jош један украјински важан град је опкољен, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube