Најновије

ЕВРОПОЛ: Оружје из Украјине се кријумчари у ЕУ

Европол има индиције да се из Украјине у Европску унију кријумчари оружје, наведено је у писму Европола упућеном Савету Европске уније, преноси Дојче веле.

Калашњиков (Фото: Јутјуб)

Постоји бојазан да би веће количине оружја и муниције могле пасти у руке криминалних банди, наводи се у документу у који је увид имао јавни немачки сервис SWR.

"Државе чланице ЕУ и оперативни партнери пријавили су случајеве криминалних мрежа које делују у региону, укључујући кријумчарење значајних количина ватреног оружја и муниције, укључујући војно оружје", наведено је у писму у коме се сагледава утицај рата у Украјини и терористичке опасности за ЕУ.

Европске власти претпостављају да се дуж украјинске границе са ЕУ налазе складишта оружја како би се организовао шверц.

Криминалци који делују из Украјине тако могу да се врате преко званичних граничних прелаза како би донели оружје на европску страну.

Други проблем, према Европолу, јесте то што су земље које су примиле велики број избеглица изразиле забринутост да неке украјинске избеглице носе ватрено оружје за самоодбрану.

Пре преласка у ЕУ оставили су оружје и муницију у пограничном подручју, а према наводима надлежних, таква складишта муниције су већ откривена и постоји ризик да би и ово оружје могло доспети у руке криминалних група.

У документу се, такође, наводи да се неке украјинске избеглице сумњиче да су скривено оружје преносиле преко границе како би га продале у ЕУ.

Сумња се да су избеглице оружје хтеле да замене за робу и услуге.

У неким случајевима, према полицији, вожње таксијем су наводно већ плаћене ватреним оружјем.

Напредовање групе '’О'’ на фронту погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји