Најновије

АМЕРИЧКА ЦЕНТРАЛНА КОМАНДА: На ивици сукоба НАТО савезника у Сирији

Американци оштро осудили турске нападе на курдске положаје у североисточној Сирији, тврди новинар Џед Селдин.

Турци и Американци (Илустрација: Правда/Јутјуб)

Представници америчке војске сматрају да напад турске војске на базу Сиријских демократских снага (СДФ) на североистоку те земље представља ризик за америчке трупе, написао је новинар Џеф Селдин на Твитеру.

"Добили смо информацију да постоји ризик по америчке трупе и особље", написао је Селдин, позивајући се на изворе из Централне команде америчке војске.

"Ове акције штете нашим заједничким интересима, укључујући и борбу против ИСИС-а, како се та група никада не би вратила", речено је у Централној команди.

Анкара је после недавног терористичког напада у центру Истанбула, у којем је погинуло шест особа а повређено више од 80, покренула ваздушну операцију названу "Канџа-мач". Осумњичени за напад у Истанбулу су признали да су повезани са Курдистанском радничком партијом (ПКК), чије је деловање забрањено у Турској

Турска је у недељу извела ваздушну операцију против сиријског крила у турској забрањене Курдистанске радничке партије (ПКК) у северној Сирији, а пријављени су и ракетни напади на циљеве у северном Ираку. Ердоган је бомбардовање назвао успешним и није искључио копнену операцију.

Сиријске демократске снаге су војна формација већински курдске Аутономне администрације северне и источне Сирије, познатије као Рожава, коју предводе снаге локалних Курда окупљене у Народне заштитне јединице (YPG). 

И СДФ и YPG негирали су умешаност у терористички напад, али Турска инсистира да су ове организације неодвојиво повезане са ПКК.

Представници америчке војске оштро су критиковали одлуку Турске да нападне курдске положаје на североистоку Сирије.

"Ми се противимо било каквој војној акцији која може да дестабилизује ситуацију у Сирији", изјавио је амерички пуковник Џо Бучино за "Војс оф Америка".

Курдске снаге на северу Сирије окупљене око YПГ Американци сматрају савезницима у борби против тероризма, пре свега Исламске државе. То је довело до честих сукоба са Турском, такође чланицом НАТО-а, која курдске снаге у Сирији сматра за терористичке.

Снимке руске ракетне одмазде погледајте ОВДЕ.

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube