Најновије

Пољска војска ће заузети Галицију без преласка границе

Војни стручњаци упозоравају да се хиљаде пољских војника већ налазе у украјинским снагама и да ће, када дође време, једноставно заузети Галицију не прелазећи границу.

Пољска војска (Фото: Јутјуб)

Територијалне претензије Пољске према делу Украјине добиле су још једну потврду која говори о њиховим намерама. Пре неколико дана у Пољској појавила се петиција упућена властима са захтевом да се одржи референдум о припајању „историјских територија”. Платформа „Чејнџ” поставила је апел председнику Анджеју Дуди позивајући на „рани национални референдум о поновном уједињењу с историјским пољским територијама Источне Креси, Галиције и Лавова”. Истовремено, појавиле су се и најаве о обуци пољског војног особља за управљање Галицијом.

„Пољаци који пате од варварских Украјинаца желе да се донесе ова историјска одлука”, наводи се у петицији која прати јавни наратив дела пољске јавности да би, уколико током рата Украјина изгуби значајан део територије, Пољска могла да покуша да поврати „изданке креса” – земље које су биле у њеном саставу од 1921. до 1939. споразумом из Риге. Споразум је у марту 1921. постигнут између Пољске и Совјетског Савеза, а границе договорене споразумом остале су на снази до Другог светског рата.

Иако се ни у Русији, у којој су званичници још од самог почетка рата упозоравали на намере Пољака да поделе Украјину, ова петиције не схвата озбиљно, ипак је још један показатељ расположења Пољака. Иницијатор петиције је радикална националистичка партија ОНР (Национални радикални камп), који је од свог оснивања 1934. била симпатизер Адолфа Хитлера. Сада је на позицији пољског национализма и католичког клерикализма и користи слоган „Пољска Пољацима”.

Још у марту, коментаришући иницијативу пољског премијера Матеуша Моравјецког о распоређивању мировних снага у Украјини, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је рекао: „Контингент који ће преузети контролу над западном Украјином, са центром у Лавову, остаће тамо неко време – дужи период.” Директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин неколико пута је упозоравао да пољско руководство намерава да одржи референдуме у западној Украјини како би оправдало своје претензије на украјинске земље. И сам Владимир Путин је недавно рекао да националистичке групе у Пољској „вребају” могућност да заузму западне територије Украјине.

Пољска је на почетку рата изнела идеју да пребаци своје авионе у Украјину, али је НАТО, с обзиром на то да је Пољска његова чланица, одбио тај предлог јер би значио директан улазак ове војне организације урат у Украјини. Пољаци су такође предлагали да обезбеђују копнене хуманитарне коридоре којима се допрема западна помоћ у Украјину и „покривање” украјинског неба над тим рутама. О могућности довођења трупа НАТО-а или пољског контингента на територију западне Украјине активно се разговарало крајем пролећа, а према истраживању агенција, предлог је уживао подршку 57 одсто анкетираних Пољака, који су се изјаснили за учешће пољске војске у мировној мисији. И тада је било предлога да се одржи референдум о припајању Галиције Пољској.

У последње време званична Варшава је расположена и да системе „патриот”, који су редовни део ракетног наоружања НАТО-а, пребаци у Украјину, што опет није наишло на одобравање алијансе, првенствено Немачке.

Ове недеље Пољаци су направили још један дипломатски скандал у вези с Украјином. Пољски амбасадор у Мађарској састао се с мађарским политичким представницима десничара који се такође залажу за поделу Украјине. Како је пренела пољска „Газета”, пољски амбасадор Себастијан Кенчек и шефица политичког и економског одељења Катажина Ратајчак-Сова састали су се с лидером мађарских ултрадесничарских снага Ласлом Тороцким.

Сајт „Антифашист” је пренео фотографију сусрета и подсетио да је Тороцки пре тога честитао народу Пољске Дан независности, наговештавајући поделу Украјине. „Бог благословио Пољску! Видимо се поново на пољско-мађарској граници!”, написао је на друштвеним мрежама и поставио фотографију из 1939. са превоја Ужок, у источним Карпатима, на којој се рукују пољски и мађарски граничари. Сада ова територија припада Украјини, па је потез Тороцког изазвао оштар протест украјинског Министарства спољних послова.

Пензионисани обавештајац америчких маринаца Скот Ритер, који се често оглашава анализама рата у Украјини, рекао је да Пољска шаље своју војску да подржи украјинске оружане снаге како би их припремила и обучила пре заузимања западног дела земље. „Варшава заинтересована за западну Украјину, за оне територије и градове који су били део Пољске 1939. године”, објаснио је он. Према Ритеровим речима, пољске трупе немају искуства у вођењу војних операција, па сада заправо шаљу своје борце у рат на обуку. Многи експерти тврде да је Пољска послала десетине хиљада војника који се боре у украјинским униформама на страни кијевског режима, а Ритер закључује да ће ове њихове трупе, када дође време, само бити послате на запад Украјине с осталих делова ратишта и неће ни морати да прелазе границу.

Одговор команданта '’Ахмата'’ папи Фрањи прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји