Најновије

ИЗРАЕЛ ЗБОГ РУСИЈЕ ОДБИО УКРАЈИНУ: Мосад неће против руске службе

Израелска влада блокирала је продају шпијунског софтвера Пегазус украјинским властима из страха од руског незадовољства, објавио је Гардијан, позивајући се на изворе упознате са ситуацијом.

(Израел: Фото: idf.il)

Најмање од 2019. украјински званичници су безуспешно тражили лиценцу за коришћење шпијунског софтвера који је развила израелска компанија NSO Group, рекли су извори.

Лиценце Пегазуса регулише Министарство одбране Израела, а сам програм користи обавештајна служба Мосад.

Високи украјински обавештајац је с тим у вези рекао да је одлука Израела оставила Кијев у „конфузији“. Он је напоменуо да се одбијање преноса моћног хакерског алата догодило упркос ставу Сједињених Америчких Држава, које су, према његовом мишљењу, подржале напоре Украјине.

Извори кажу да то одбијање одражава невољност да се узнемирава Русија, која одржава блиске односе са Израелом.

Конкретно, како наводе саговорници листа, Израел страхује да би се пружање могућности Украјини да прати бројеве мобилних телефона у Русији помоћу Пегазуса сматрало актом агресије против руских обавештајних служби.

Софтвер Пегазус који је развила израелска компанија NSO Group, према писању медија, користиле су га обавештајне службе разних земаља не само за праћење криминалаца и терориста, већ и за шпијунирање политичара, бизнисмена, активиста, новинара и опозиционих личности широм света.

Какво је стање у Мариупољу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube