Најновије

ЕРДОГАН ПОРУЧИО ШВЕДСКОЈ И ФИНСКОЈ: Без увреде, али то је немогуће

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да његова земља неће дозволити придруживање Финске и Шведске НАТО савезу.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Председништво Турске)

"Турска не може да каже "да" чланству Финске и Шведске у НАТО, без увреде, то је немогуће", рекао је Ердоган, преносе РИА Новости.

Он је најавио да ће делегације те две земље у понедељак посетити Турску, али је поручио да "не морају да се муче" и да долазе како би убедиле Турску да одобри њихов пријем у НАТО, преноси Ројтерс.

Оценио је да би НАТО постао "место концентрације представника терористичких организација", када би Финска и Шведска постале чланице тог савеза.

Шведску је назвао "гнездом" тероризма, додајући ''да има терористе и у парламенту''.

"Ниједна од те две земље нема јасан, отворен став према терористичким организацијама. Како можемо да им верујемо?", рекао је Ердоган.

Анкара тврди да Шведска и Финска пружају уточиште особама које су повезане са групама које сматра терористичким, односно са Радничком партијом Курдистана и присталицама проповедника Фетулаха Гулена кога оптужује да стоји иза покушаја пуча 2016. године.

Турска државна телевизија ТРТ Хабер јавила је данас и да Шведска и Финска нису одобриле репатријацију 33 особе на захтев Турске.

Шведска и Финска одбиле изручење 33 особе које тражи Турска

Шведска и Финска нису одобриле репатријацију 33 особе које је Турска тражила због наводних веза са групама које сматра терористима, јавили су данас државни медији у тренутку када се Анкара противи уласку те две земље у НАТО.

Турска је саопштила да су људи које тражи имали везе са екстремистима Радничке партије Курдистана (ПКК) или муслиманским свештеником Фетуланом Гуленом, кога Анкара оптужује да је организовао покушај пуча 2016. године, пренео је Ројтерс.

Две нордијске земље су одбиле 19 захтева и оставиле пет без одговора, јавио је ТРТ Абер, позивајући се на Министарство правде и додао да је девет захтева још у фази процене.

Рјабков: Улазак Шведске и Финске у НАТО био би грешка

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков оценио је би улазак Шведске и Финске у НАТО била још једна грешка са далекосежним последицама.

"Безбедност у Шведској и Финској неће бити појачана након уласка у НАТО", истакао је Рјабков, пише лист Известија.

Додао је да ће од ситуације зависити како ће Русија осигурати безбедност у случају уласка те две земље у Алијансу.

Према оцени Рјабкова, улазак Шведске и Финске у НАТО довешће до радикалне промене ситуације у свету. Додао је да нико не треба да гаји илузије да ће Русија то просто прихватити, наводи РИА Новости.

Ствараћемо директну претњу да будемо на нивоу процене

Рјабков је, коментаришући информације да ће НАТО можда означити Русију као непосредну претњу, изјавио да ће Руска Федерација морати да се придржава тога.

"Ствараћемо им директну претњу како бисмо били на нивоу те процене", рекао је Рјабков новинарима, преноси РИА Новости.

Америчка агенција Блумберг јавила је јуче, позивајући се на неименованог званичника НАТО, да би у новом стратешком концепту Алијансе, који треба да буде усвојен на јунском самиту у Мадриду, понашање Русије могло да буде означено као "непосредна претња".

Песков: Улазак Финске и Шведске не јача безбедност Европе

Кремљ је забринут због одлуке Финске и Шведске да уђу у НАТО и не мисли да ће њихов улазак ојачати безбедносну архитектуру у Европи, изјавио је данас портпарол руског председника Дмитриј Песков.

"Већ смо рекли да је за нас, наравно, примарно ово питање које најпажљивије пратимо. Има разлога за веома дубоку анализу могућих последица. Не мислимо да ће... улазак Финске и Шведске у НАТО ојачати и унапредити безбедносну архитектуру на нашем континенту", казао је Песков новинарима, пренела је агенција РИА Новости.

Говорећи о дешавањима у Украјини, он је скренуо пажњу на чињеницу да Русија нема територијалне спорове ни са Финском ни са Шведском, док би Украјина потенцијално могла да постане чланица НАТО, а онда би Русија имала територијални спор са државом која је део Алијансе, што доноси огромне ризике за цео континент.

Песков је нагласио да је питање приступања Шведске и Финске НАТО озбиљно и изазива забринутост Русије, која ће веома пажљиво пратити какве ће бити последице приступања Финске и Шведске НАТО у смислу безбедности Русије.

"Пажљиво ћемо пратити шта ће се дешавати, пажљиво пратимо изјаве. Било је изјава шведске стране да та земља неће имати ниједну страну војну базу или систем наоружања на својој територији чак и ако буде чланица Алијансе", додао је Песков.

Он је напоменуо да Кремљ пажљиво прати и анализира ситуацију у вези са изгледима за осигурање безбедности Русије.

Андерсон: Шведској потребне гаранције које доноси НАТО

Премијерка Шведске Магдалена Андерсон изјавила је данас пред посланицима парламента да препознаје историјску промену у безбедносној политици земље која се припрема да затражи чланство у НАТО.

"Шведској су потребне оне формалне безбедносне гаранције које долазе са чланством у НАТО", рекла је Андерсон додајући да Шведска делује заједно са суседном Финском, пренео је АП.

Очекује се да ће парламентарна дебата о уласку у НАТО бити формалност, јер постоји јасна већина посланика који су за улазак у Северноатлантску алијансу, а касније данас ће по свему судећи бити поднет и званичан захтев за приступање Шведске 30-чланом западном војном савезу.

Одлука Шведске, која је ван војних савеза још од Наполеонових ратова, уследила је након што је Финска у недељу објавила да ће због руске инвазије на Украјину затражити пријем у НАТО.

О стању на фронту у Украјини прочитајте ОВДЕ:

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји