Најновије

ПОБЕДА У МАРИУПОЉУ: Генералштаб Украјине наредио преосталим у „Азовстаљу“ да се предају

Генералштаб Оружаних снага Украјине je потврдио на својим друштвеним мрежама да је његовим војницима који су се склонили у челичану "Азовстаљ" у Мариупољу наређено да се предају.

„Гарнизон `Мариупољ` је извршио додељену борбену мисију. Највиша војна команда издала је наређење командантима јединица које се налазе на Азовстаљу да спасу животе људства“, наводи се у саопштењу украјинске војске. Према Кијеву, док су држали положаје на "Азовстаљу", његове снаге су спречиле руске трупе да делују у другим правцима.

Две земље су уплетене у велики сукоб од фебруара, када је Москва покренула специјалну војну операцију, после осмогодишњег сукоба око судбине Донбаса.

Кијев је инсистирао да су азовски неонацисти и припадници његових редовних снага „спречили спровођење [наводног руског] плана за брзо заузимање [оближњег] Запорожја и нису дозволили приступ административној граници региона Доњецка и Запорожја.”

Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је да ће посао на њиховом повратку захтевати „деликатност и време“.

„Захваљујући дејствима Оружаних снага Украјине, обавештајних служби, као и преговарачке групе, Међународног комитета Црвеног крста и УН, имамо наду да ћемо успети да спасемо животе наших момака. Желим да истакнем да су Украјини потребни живи украјински хероји. Ово је наш принцип. Мислим да ће сваки адекватан човек разумети ове речи. Да бисмо нашу војску вратили кући, посао се наставља, а овај посао захтева деликатност и време“, навео је он.

Велики део њих су припадници неонацистичког пука "Азов". Војне униформе групе имају нацистичке ознаке, а њени чланови су фотографисани са тетоважама симбола као што је кукасти крст. Његов први командант, Андреј Билецки, рекао је да верује да је мисија Украјине да „поведе беле расе света у последњем крсташком рату... против Унтерменшена (инфериорних људи) предвођених семитима“.

Прва фаза предаје завршена је ноћас – 264 војника су напустила "Азовстаљ". Сада се у болници у Новоазовску налазе 53 рањена војника, а у Јеленовки 211 војника, у Доњецкој Народној Републици.

Руски извори процењују да је око 2.200 људи заробљено у подрумима огромног комплекса "Азовстаљ". Локација је се простире на 11 квадратних километара, а њени подземни делови су направљени да издрже нуклеарни напад.

Према речима заменика министра одбране Украјине Ане Маљар и Генералштаба Оружаних снага Украјине, они који се предају биће размењени за руске ратне заробљенике које је заробио Кијев. Међутим, услови размене још нису донети.

Москва још није дала никаква јавна саопштења о размени. У међувремену, украјинска страна је покушала да избегне употребу израза „предаја“.

Након што последњи украјински војник напусти "Азовстаљ", битка за Мариупољ ће бити практично завршена и Русија ће стећи потпуну контролу над стратешки виталним градом.

О евакуацији рањеника '’Азовстаља'’ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји