Најновије

Шолц опет провоцира: Приходе од замрзнутих руских средстава искористити за Украјину

Немачки канцелар је говорио и о потреби да се повећа стопа производње наоружања.

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да би око 90 одсто прихода генерисаних од замрзнутих руских средстава требало да буде потрошено на куповину оружја за Украјину.

"Важно је да постигнемо договор се овај новац може користити за куповину наоружања не само у ЕУ, већ и широм света", рекао је Шолц новинарима након састанка са члановима влада три балтичке земље у Риги, преноси Ројтерс.

Навео је да се Немачка и три балтичке државе залажу за брзо проширење производње оружја у Европи и додао да је производња муниције и система ПВО одбране већ повећана.

Премијерка Литваније Ингрида Шимоните рекла је да се европска одбрамбена индустрија суочава са финансијским проблемима и неизвесношћу око капацитета за дугорочну производњу, али да је оптимистична поводом планиране фабрике "Рајнметала", која ће почети са радом у Литванији.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је још у марту предложио да се 90 одсто прихода од руских средстава замрзнутих у Европи преусмери у фонд ЕУ из којег се финансира војна помоћ за Украјину.

МОСВКА СЕ ЈАВЉА СРБИЈИ: Лавров на вези са српским званичницима, откривен и разлог

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 202405191040037551db2e