Најновије

ИРАН ИСПАЛИО СВОЈЕ КАМИКАЗА ДРОНОВЕ: Порука Тел Авиву, циљ вежбе је моћно израелско постројење (ВИДЕО)

Војне вежбе које је ове недеље спровео Иран имале су за циљ да пошаљу упозорење Израелу, рекли су у петак највиши војни команданти земље.

Иран је извео ове вежбе у Персијском заливу због забринутости због могућих планова Израела да нападне иранска нуклеарна места.

Ратне игре су укључивале испаљивање балистичких и крстарећих пројектила. Државна телевизија је приказала ракете које спљоштавају мету која је личила на израелски нуклеарни реактор Димона.

Шеф Иранске револуционарне гарде генерал Хосеин Салами рекао је да овонедељне вежбе имају за циљ да пошаљу "веома јасну поруку" и "озбиљно упозорење" регионалном ривалу Израелу.

„Одсећи ћемо им руке ако направе погрешан потез“, рекао је Салами на државној телевизији.

Начелник генералштаба Оружаних снага генерал-мајор Мохамед Багери рекао је да је испаљено 16 балистичких пројектила различитих класа.

Багери је рекао да је та вежба одговор на недавне израелске „масовне, али бесмислене претње“ Ирану.

Иран је раније рекао да његове ракете кратког и средњег домета могу да стигну до Израела, као и до америчких база у региону.

Уједињено Краљевство је осудило лансирање балистичких пројектила током ратних игара, рекавши да су лансирања „кршење” резолуције Савета безбедности УН.

„Ове акције представљају претњу регионалној и међународној безбедности и позивамо Иран да одмах прекине своје активности“, наводи се у саопштењу британског Форин офиса.

Саед Кхатибзадех, портпарол иранског министарства спољних послова, одговорио је на изјаву, оптужујући Уједињено Краљевство да се „меша у одбрамбени капацитет Ирана“.

Израел се противи напорима других земаља да оживе нуклеарни споразум Техерана из 2015. године, тврдећи да Иран покушава да развије нуклеарно оружје. Иран каже да само жели да развије цивилни нуклеарни програм.

Сматра се да је Израел једина блискоисточна земља са нуклеарним арсеналом.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји