Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ОВО РАТ? Конгрес САД прогласио Русију за спонзора тероризма

Сенат САД је усвојио данас резолуцију којом се од Стејт департмента позива да призна Русију као државу спонзора тероризма због догађаја у Чеченији, Грузији, Сирији и Украјини.

Русија и Америка (Илустрација: Правда)

Треба нагласити да према америчком закону, Стејт департмент није дужан да се придржава резолуције.

„Усвојена/усаглашена у Сенату: Резолуција је усвојена у Сенату, са амандманом и измењеном преамбулом, гласањем“, наводи се на сајту америчког Конгреса.

Овај документ, достављен 9. маја, оптужује руску владу да је наводно водила кампању терора и употребила силу против цивила током друге војне кампање у Чеченији, извела ударе у Сирији, подржавала „сепаратисте“ у Донбасу од 2014. године, и тако даље..

У документу се наводи да Сенат САД „сматра акције владе Руске Федерације, (почињене – прим. ред.) по налогу руског председника Владимира Путина, као спонзорисање терористичких аката”.

Документ позива америчког државног секретара да укључи Руску Федерацију на листу држава спонзора тероризма.

Да ли је ово рат?

Међутим, документ је усвојен, али не без резерви: у тексту се наводи да „ништа у овој резолуцији не треба тумачити као да се дозвољава употреба војне силе или улазак оружаних снага САД у непријатељства“.

Јуче, 27. јула, шеф Стејт департмента Ентони Блинкен рекао је новинарима да Вашингтон проверава руске акције у Украјини да ли су у складу са критеријумима „државног спонзора тероризма“, али верује да већ сноси све трошкове повезане са такав статус. Он је признао да би давање Русији таквог статуса мало променило у тренутном стању ствари.

Подсећамо, раније је бивши председник Русије и заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев назвао САД стварним спонзором међународног тероризма.

Шеф прес-службе Кремља Дмитриј Песков рекао је раније да Москва изузетно негативно гледа на последице ако Конгрес САД призна Русију као „спонзора тероризма“.

У сваком случају, спољнополитички правац Сједињених Држава остаје исти и курс ка конфронтацији са Русијом, до потпуног прекида односа, остаје непромењен.

Шта је Блинкен понудио Лаврову, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји