Најновије

”ИМАМО ДОКАЗЕ”: Украјинска војска гранатирала нуклеарну електрану Запорожје западним навођеним ракетама!

Украјинска војска гранатира нуклеарну електрану Запорожје навођеним ракетама западне производње, изјавио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Фото: Јутјуб

Како је рекао, управо су због тога ти напади и опасни јер ракете иду баш тамо где они желе. „Имамо доказе да се у нападима користе баш те ракете, показаћемо их“, нагласио је.

Према његовим речима, власти ће бити приморане да конзервирају електрану уколико се гранатирање нуклеарке Запорожје настави. Додао је и да ће Кијев остати без могућности да се из те електране снабдева електричном енергијом.

„Нема сумње да ће бити проблема са снабдевањем територије коју контролише Кијев, већ сад је производња струје сведена на минимум, таман толико да се са електраном ништа не догоди. Ускоро Кијев неће добијати ништа, а ми ћемо бити принуђени да конзервирамо нуклеарку, док ћемо сву ту производњу која постоји преусмерити на ослобођену територију“, рекао је он.

Рогов је коментарисао и рад генералног секретара УН Антонија Гутереша на тему безбедности Запорошке нуклеарне електране и навео да је показао веома неодговорно понашање и покушава да изврши задатке које је поставио непријатељ.

„Он се понаша као апсолутно неодговорна особа, као да није генерални секретар УН, већ адвокат ђавола. Покушава да испуни задатке које су поставили наши противници, нуклеарни терористи у правом смислу. Не ради се о режиму Зеленског, већ о његовим старатељи и контролорима“, рекао је Рогов телевизији „Росија 24“.

Према његовим речима, Гутереш се цинично понаша иако одлично зна да ће у случају повлачења руских војника из нуклеарке она постати незаштићена и да ће се догодити ствари које се не могу исправити.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.

Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.

Украјинска војска је гађала из вишецевних бацача ракета „Ураган“ нуклеарну електрану Запорожје у Енергодару. Фрагменти и ракетни мотор пали су на око 400 метара од погонске јединице станице. Приликом приближавања енергетским блоковима, ракета је избацила фрагментациону муницију. У погођеном подручју нашло се суво складиште истрошеног нуклеарног горива и пункт аутоматизоване контроле радијационе ситуације. Ударни елементи оштетили су зграде управе и територију складишта.

Услед украјинског гранатирања пиваре у Доњецку дошло је до цурења више од шест тона амонијака, а једна особа је погинула, изјавио је јуче начелник руског Центра за управљање националном одбраном Михаил Мизинцев. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји