Најновије

Борељ: Различите реакције на сукоб у Украјини и Гази скупо коштају ЕУ

Што се тиче Украјине, ЕУ је поступила одлучно, јер је постојало јединство земаља, док у сукобу у Гази, где је погинуло неколико хиљада људи, углавном жена и деце, ЕУ није била у стању да заустави борбе и избори се са хуманитарном катастрофом, оцењује шеф европске дипломатије.

Суштински другачија реакција Европске уније на сукоб у Украјини и рат у Појасу Газе скупо кошта ЕУ у односима са арапским земљама, Африком и другим регионима незападног света, признао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Песимистична размишљања Борељ је изнео на сајту Европске службе за спољне послове у личном блогу, у којем заправо сумира своје активности као главног европског дипломате уочи европских избора и формирања новог руководства европских институција.

"Недостатак јединства нас је веома скупо коштао у арапском свету, као и у многим земљама Африке, Латинске Америке и Азије. Различитост у нашем одговору на ратове у Украјини и Палестини је широко искористила руска пропаганда", оценио је Борељ

Према његовим речима, када је у питању Украјина, ЕУ је поступила "одлучно, јер је постојало јединство између земаља Уније", док у сукобу у Гази, где је погинуло неколико хиљада људи, углавном жена и деце, ЕУ није била у стању да заустави борбе, избори се са хуманитарном катастрофом и омогући ослобађање талаца.

"ЕУ у будућности мора да учини  све да спречи консолидацију савеза остатка света против Запада. Како би то учинили, Европљани би требало да се придржавају свуда својих принципа и то не само на речима", навео је Борељ.

ИЗРАЕЛ УДАРА НА ИРАН! Готов састанак, све је договорено, чека се још једна велика изјава

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 20240429193028f1dc89fc