Најновије

ХУТИ МОГУ ДА ПОРЕМЕТЕ ПРОИЗВОДЊУ НАФТЕ: Америка шаље помоћ Саудијској Арабији

САД су последњих недеља пребациле значајан број ракетних система Патриот у Саудијску Арабију, у тренутку када администрација америчког председника Џозефа Бајдена настоји да ублажи напетост у све компликованијим односима Вашингтона и Ријада, преноси Ројтерс позивајући се на изворе из америчке администрације. Високи амерички званичник потврдио је у недељу Ројтерсу, под условом анонимности, да су одбрамбени системи Патриот послати у Саудијску Арабију, пошто је реч о одлуци која није званично објављена.

Хути (Фото: Ал Масирах)

Он је још додао да је та одлука у складу са обећањем председника Бајдена да ће "Америка чувати леђа својих пријатеља у региону".

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан осудио је у недељу поступке снага Хута у Јемену, након што су покренули један од својих најинтензивнијих напада беспилотним летелицама и ракетама на виталне енергетске објекте Саудијске Арабије, који је изазвао пожар на једној локацији и привремено прекинуо производњу нафте на другом.

АП је у септембру известио да су САД преместиле сопствене одбрамбене системе Патриот из ваздухопловне базе Принц Султан изван Ријада, иако се Саудијска Арабија суочавала са ваздушним нападима јеменских побуњеника и инсистирала да су ови ракетни системи кључни за њену одбрану од напада Хута.

Односи између САД и Саудијске Арабије су напети откако је Бајден преузео дужност, пошто је амерички председник одбио да има директну комуникацију са престолонаследником принцом Мохамедом бин Салманом и уклонио Хуте са листе терористичких група, наводи Ројтерс.

Како су САД и Израел окренули леђа Украјини, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји