Најновије

БЛОКАДА КАЛИЊИНГРАДА: Увод у војни сукоб

Заменик председника одбора за спољне послове руске Думе Владимир Џабаров изјавио је данас да би одбијање Литваније да до руске енклаве Калињинграда пропусти робу под санкцијама ЕУ могло да доведе до војног сукоба.

Балтичка флота (Фото: Јутјуб)

Џабар је рекао да би могло да дође до „оружаног сукоба” ако Калињинград буде блокиран.„Руска држава мора да штити своју територију и очува њену безбедност. Ако уочимо претњу по нашу безбедност коју прати могућност губитка територије, сигурно ћемо предузети екстремне мере и ништа нас неће зауставити”, рекао је Џабаров.

Његова изјава уследила је након упозорења Кремља да ће реаговати на ограничење транзита.

Покушај Русије да употреби војску против Пољске или Литваније покренуо би директан сукоб са савезом НАТО, чије су Пољска и Литванија чланице. Према Повељи НАТО, савезници су у обавези да штите било коју нападнуту државу чланицу.

Литванија је раније нагласила да је забрана транзита руске робе део четвртог пакета санкција ЕУ и да се она односи само на челик и метале који садрже гвожђе. Земља је одбацила руску тврдњу да је то блокада Калињинграда, јер роба која није предмет санкција и железнички путници могу да пролазе кроз Литванију.

У складу са санкцијама ЕУ, од јула ће бити забрањен транзит неке друге робе произведене у Русији, од августа превоз угља, а транзит нафте и производа од нафте биће забрањен у децембру.

Русија тврди да су транзитна ограничења кршење ранијих споразума са ЕУ о слободном пролазу робе до Калињинграда.

Са киме је Русија утврдила војну сарафњу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји