Најновије

НОВИ МОМЕНТИ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Израел дао предлог прекида ватре - чека се одговор Хамаса

Хамас је саопштио да је добио званични одговор Израела на свој најновији предлог о прекиду ватре и да ће га проучити пре него што поднесе свој одговор, наводи се у саопштењу заменика шефа те палестинске паравојне групе у Гази.
Израелски војник

Израелски војник

"Добили смо званичан одговор ционистичке окупације на предлог који је 13. априла представљен египатским и катарским посредницима“, рекао је Калил Ал Хаја, који се тренутно налази у Катару, у саопштењу које је објавила група.

После више од шест месеци рата са Израелом у Гази, преговори остају у ћорсокаку, а Хамас остаје при својим захтевима да сваки споразум мора окончати рат.

Египатска делегација је у петак посетила Израел ради разговора са израелским званичницима, тражећи начин да поново започне преговоре о окончању сукоба и повратку преосталих талаца узетих када су борци Хамаса упали у израелске градове 7. октобра, рекао је званичник упућен у преговоре.

Тај званичник, који је желео да остане анониман, рекао је да Израел нема нових предлога, иако је спреман да размотри ограничено примирје у којем би Хамас ослободио 33 таоца, уместо 40 о којима се раније разговарало.

У четвртак су Сједињене Државе и 17 других земаља апеловале на Хамас да ослободи све своје таоце као пут за окончање кризе.

Хамас је обећао да неће попустити међународном притиску, али је у саопштењу које је издао у петак рекао да је "отворен за било какве идеје или предлоге који узимају у обзир потребе и права Палестинаца".

Међутим, Хамас је остао при својим кључним захтевима које је Израел одбацио и критиковао заједничку изјаву САД и других да не позивају на трајни прекид ватре и повлачење израелских снага из Газе.

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан рекао је у петак да види нови замах у преговорима о окончању рата и повратку преосталих талаца.

Према наводима два неименована званичника, Израел је саопштио египатским посредницима у петак да је спреман да преговорима о таоцима пружи „последњу шансу“ да се постигне договор са Хамасом пре него што крене у инвазију на Рафу, последње уточиште за око милион Палестинца који су раније током рата побегли са севера и централних делова енклаве од израелских снага.

Прочитајте ОВДЕ о тензијама између Кине и САД-а

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 202405100009586b7c6717