Најновије

КОЛИКО ЈЕ ЉУДИ ПОГИНУЛО У РАТУ У СИРИЈИ? Објављене цифре

Канцеларија УН за људска права је објавила податке о броју погинулих у рату у Сирији.

САА (Фото: јутјуб)

Најмање 350.209 људи је погинуло у рату у Сирији, саопштила је данас канцеларија УН за људска права.

Извештај из канцеларије је први од 2014. године, а саопштено је да је број умрлих још некомплетан, пише Ројтерс.

Број умрлих укључује цивиле и борце и заснива се на строгој методологији која захтева пуно име и презиме покојника, као и утврђен датум и место смрти.

"На основу тога саставили смо списак од 350.209 идентификованих појединаца убијених у сукобу у Сирији од марта 2011. године до марта 2020. године", рекла је висока комесарка УН за људска права Мишел Башелет.

Према том извештају свака 13. жртва била је жена или дете, а највећи број документованих убистава, 51.731, забележен је у провинцији Алепо, додала је она.

"То указује на минимални број који се може проверити и свакако је ово некомплетан списак", закључила је Башелет.

Рат који је у Сирији настао због побуне против владавине председника Башара ел Асада изазвао је највећу избегличку кризу на свету. Суседне државе примиле су 5,6 милиона избеглица, док су европске земље примиле више од милион избеглица из Сирије.

Башелет је рекла да је претходни извештај њене канцеларије из августа 2014. године помињао најмање 191.369 погинулих у рату.

Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је да је у рату убијено 500.000 људи и да се разматра још 200.000 случајева.

"Веома је тешко дати статистику која је близу реалности. Има много имена и мора постојати документација како бисмо могли да утврдимо све", рекао је Рами Абдурахман, директор Сиријске опсерваторије, чије је седиште у Енглеској.

Карен Конинг Абу Заид, чланица комисије УН у Сирији која истражује ратне злочине, рекла је у четвртак да прикривање незаконитих инцидената од стране владе "није смањено".

"Није тренутак за било кога да помисли да је Сирија земља погодна за повратак њених избеглица. Рат против сиријских цивила се наставља", рекла је она.

на какву опасност упозоравају Русија и Кина, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube