Најновије

РАТ У УКРАЈИНИ СЕ МОЖЕ ПРОШИРИТИ НА ЕВРОПУ! Језиво упозорење бившег аустријског канцелара

Одлуком о испоруци тенкова „леопард-2“ Украјини немачка влада се позиционира као присталица даље ескалације сукоба што изазива велику забринутост, изјавио је бивши аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе.

Фото: Rusvesna

„Већина немачких грађана заиста је шокирана тиме што је немачка савезна влада на челу са канцеларом Олафом Шолцом и министарком спољних послова Аналене Бербок из странке Зелени пристала на испоруку оружја и тенкова из Немачке“, рекао је Штрахе за немачку агенцију СНА.

Он је подсетио да су две коалиционе стране (СДПГ и Зелени) и њихови представници уочи последњих избора категорички били против испорука оружја у зоне борбених дејстава.

„Уместо да промовише мировне иницијативе и мировне преговоре, немачка влада се у овом случају позиционира као присталица ескалације рата што многи грађани сматрају 'саучесништвом у рату' и што изазива велику забринутост“, додао је Штрахе.

По његовом мишљењу, Русија би могла да „окарактерише и оцени“ одлуку Немачке као потез стране која учествује у сукобу.

Штрахе оцењује да је ово „изузетно опасан развој догађаја који би могао да доведе до заоштравања војне ситуације у Украјини“, а такође има потенцијал да прошири рат у Европи.

У контексту слања тенкова Украјини, политичар је апеловао да се „коначно формира снажан немачки, међународни и надпартијски покрет за мир“.

„Овај безумни рат можемо окончати само мировним преговорима, а такође спречити ширење сукоба“, закључио је Штрахе.
Након дугих разговора о испоруци западних тенкова Кијеву, немачка влада је на крају пристала да пошаље Украјини борбена возила „леопард 2“.

Планирано је да се формирају два тенковска батаљона. Берлин ће у првој фази испоручити Кијеву чету од 14 борбених возила типа А6 из залиха Бундесвера. Како је рекао немачки министар одбране Борис Писторијус, тенкови би у Украјину могли да стигну крајем марта.

Испоруку тенкова за Оружане снаге Украјине најавио је и амерички председник Џо Бајден. Према његовим речима, украјинска војска ће добити 31 борбено возило „М1 абрамс“ који ће формирати један тенковски батаљон. Високи званичник из америчке администрације је прецизирао да ће испорука војне технике Украјини потрајати месецима.

Напад тактичким нуклеарним оружјем на украјинске трупе код Запорожја као све реалнија могућност

Извор: Jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји