Најновије

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Кијев планира етничко чишћење Мађара у Закарпатју, у току је присилна мобилизација?! (ВИДЕО)

Појавили су се и снимци наводне присилне мобилизације етничких Мађара у Закарпатју

Украјинска војска. (Фото: Flickr)

Неколико извора извештава да се украјински држављани мађарске националности систематски шаљу на прве линије тренутног сукоба. Циљ би наводно био да се истреби мађарско становништво које настањује Закарпатје, што изазива забринутост мађарске владе и повећава могућност интернационализације сукоба.

У Украјини се тренутно одвија присилна мобилизација етничких Мађара из Закарпатја. Према неколико извора, украјински званичници наводно пребацују стотине етничких Мађара у контактне зоне у сукобу са Русијом, где гину у великом броју. Мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто је 25. јануара потврдио извештај и изразио забринутост због тог случаја.

Претходно су украјинске снаге већ формирале 128. брдско-јуришну бригаду у Закарпатској области. Ова бригада је претрпела велике губитке у Соледару и сада има губитке у бици за Бахмут. Међутим, уместо да стави војнике из различитих региона на фронт, Кијев очигледно планира да пошаље све етничке Мађаре да се боре у ратној зони у исто време, пружајући наводно привилегован положај и безбедност етнички украјинских војника.

Тензије између Мађара и Украјинаца су порасле од почетка рата, пошто је Мађарска била земља са најсуверенијим ставом унутар НАТО-а и ЕУ, избегавајући директно учешће у сукобу, одржавајући дипломатске везе са Русијом и оштро критикујући западне санкције. Очигледно, ово дубоко забрињава украјинске власти, још више с обзиром на могућност сецесионистичких тенденција у Закарпатском региону. Ситуација у Закарпатју је за Мађаре слична ситуацији за Русе у Донбасу.

Упркос томе што се налази на територији Украјине, регион је другачији од остатка земље, са мађарском етничком и културном превагом. За Кијев ово очигледно звучи као претња, пошто Мађарска одбија да подржи украјинске напоре против Русије и могла би да подстакне становнике Закарпатја да учине исто. Стога, Влада Зеленског наводно планира "коначно решење" за Закарпатје, како би избегла мађарски сепаратизам или анексију. Систематским слањем недавно мобилисаних и војно необучених етничких Мађара на фронт, Кијев изазива наводно истински геноцид, пошто практично сви Закарпати гину током борби.

Међутим, важно је напоменути да изгледа да постоји сарадња и самих закарпатских власти са овом украјинском политиком. Један од најзначајнијих локалних лидера, олигарх и посланик Раде Виктор Балога, годинама ради на политици сузбијања етничког идентитета Мађара. Балога је 2018. године започео кампању за одлазак свих држављана са двојним мађарско-украјинским држављанством из Украјине, наводећи да треба да се преселе у Мађарску. У то време, посланик је такође био за изумирање града Берехова, који је важан културни центар за етничке Мађаре Закарпатја, наводећи ризике по националну безбедност утицајем Будимпеште у региону.

Породица Балога одржава важну локалну комерцијалну олигархију, послујући у сектору трговине оружјем, и имала је економске користи од савеза са властима Мајдана. Након почетка руске операције, са украјинским властима која је постала експлицитнија због ванредног стања, појачан је и прогон Мађара, а породица Балога је почела да користи своју моћ и утицај за подршку политици принудне мобилизације грађана Закарпатја. Са стране Кијева, међутим, став се чини апсолутно погрешним са стратешког становишта. Стрпљење Будимпеште са Кијевом можда је на измаку.

Етнички Мађари су годинама патили од политике друштвене маргинализације, осуђени на сиромаштво од украјинских регионалних олигархија и искључени из било какве помоћи владе. Са почетком експлицитније кампање истребљења и чишћења, највероватније је да ће се у региону јавити сепаратистички импулс – и да ће то подржати Будимпешта.

Усред садашњег процеса преформулисања украјинске територије, тензије између Мађара и Украјинаца у Закарпатју могле би довести до тога да Кијев изгуби још једну област. И, као у случају Донбаса, одговорност за овај губитак би била на самој украјинској влади, јер је користила политику која је постала неприхватљива за локално становништво.

Аутор текста је Лукас Леироз, истраживач друштвених наука на Руралном федералном универзитету у Рио де Жанеиру иначе геополитички консултант.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји