Најновије

ПРИМИРЈЕ ЈЕ НАСТАВАК РАТА! Русија такав предлог одбија и то је јасно

Русија се залаже за мир, а Запад за примирје у Украјини. Преговори у Швајцарској који се организују треба управо да послуже прављењу атмосфере за неко примирје, а видели смо како су се примирја до сада завршавала не само у Украјини, него и код нас на Балкану. Примирја су служила да се ова страна, коју Запад подржава, наоружава и реорганизује.

„Лавров је данас саопштио да од тога нема ништа, да је њима потпуно јасна та игра Запада. Ако хоће да преговарују, могу да преговарују о миру, а не о примирију, јер то је разлика између овога што се одиграва у Швајцарској и онога што је Кина предложила још у пролеће 2022. године. Кинески предлог је суштински предлог о мировном решењу.

Ово што Запад ради јесте предлог о примирју. Лавров им ништа не верује – значи, Русија им ништа не верује - и због тога никаквог примирија неће бити. Запад на ове услове које је Лавров данас поновио неће пристати. Очекује нас вероватно даља ескалација конфликта и трајање овог сукоба“, оцењује Душан Пророковић из Института за међународну политику и привреду, коментаришући интервју министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, који је дао за три највеће руске радио станице – Спутњик, Комсомољска правда и Говори Москва.

Лавров је поручио да Русија увек бира пут преговора уместо војних решења, али да Москва, у случају да се поново покрену преговори са Украјином, неће обустављати борбена дејства. Он је рекао и да Москва нема поверење у кијевско руководство и додао је да би „формула Зеленског“ (која ће поново бити промовисана на тзв. мировној конференцији у Швајцарској) требало да буде одбачена као основа решавања украјинског конфликта.

Руски политиколог Павел Шипилин каже да је „формула Зеленског“ смишљена како би се рат Запада против Русије продужио.
„Запад намеће ‘формулу Зеленског’ јер је неостваривa. Запад је заинтересован за наставак рата, за наставак ратова уопште. Наша формула за мир остаје непромењена – денацификација и демилитаризација Украјине. Једном речју, та територија треба да престане да буде претња за нас и то је све. То је од почетка речено и тај циљ ће бити постигнут“, изричит је Шипилин.

Лавров је рекао да Русија поштује ставове Кине која је позвала да се направи мировна конференција која ће бити прихватљива и за Русију и за Украјину, док се, како је навео, Швајцарска од једне неутралне земље претворила у отворено непријатељску државу због чега Русија сматра да то није добра платформа за преговоре.

Пророковић такође истиче и да је конференција у Швајцарској „апсолутно несврсисходна без учешћа Русије“.
„На Западу се понашају према Русији као да је то нека мала земља, као да је то Србија. Србија није имала избора деведесетих година, морала је да учестује на свакој тој конференцији. Просто, околности су биле такве какве јесу, црпели смо последице санкција, постојале су унутрашње напетости. Дакле, ми нисмо имали избора, док Русија данас има избора и она на те конференције не мора да иде, иако је један од актера у овом сукобу. Али, свеједно - Запад се према Москви односи данас као што се односио према Београду деведесетих. То је помало ствар лоше стратегије

Запада, али то је помало ствар и патологије“, истиче Прорковић.

На Западу је много политичара типа Урсуле фон дер Лајен, који не виде и не схватају да постоји и незападни део света, чији је утицај значајно порастао у претходних 20 година, додао је Пророковић.

„Не схватају да се без тог незападног дела света не могу тражити глобална решења. Ту много фактора игра улогу зашто Запад на овоме инсистира и зашто они и даље ништа не схватају. Они који схватају и они који разумају, а ту пре свега мислим на неке америчке аналитичаре и дипломате, они ће пробати да искористе швајцарску конференцију да на украјинску страну примакну неке незападне актере. Њима је важно да се тамо појави Кина, њима је важно да се тамо појави Индија, афричке земље, земље АСЕАН-а... Они ће покушати да им представе свој угао гледања и да тако усмеравају на антируски став поједине незападне земље“, сматра Пророковић, који је уверен да нико из незападног света на ту причу неће насести.

Блумберг: Нови коридори учиниће Русију срцем већег дела светске трговине

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube