Најновије

УКРАЈИНСКИ МАЈОР О ''ВАГНЕРОВЦИМА'': Ако сам ја овде, значи да се добро боре

Командирa чете специјалних снага 517. батаљона Оружаних снага Украјине Русланa Груздa, који у борбеним дејствима учествује од марта, заробили су борци приватне војне компаније Вагнер.

Вагнеровац )Фото: Јутјуб)

Припадник Оружаних снага Украјинеса чином мајора вратио се на положаје 1. октобра. Међутим, није знао да његови саборци више нису тамо. Положаје су заузели борци Вагнерове групе.

Када је Грузд почео да се приближава месту старог распореда, отворили су ватру на њега - један хитац у руку. Мајор је имао среће што је имао батеријску лампу на подлактици и метак је рикошетирао.

„Након што сам тражио дозволу да идем даље, рекли су ми: „Крени. Прилазим ближе, још увек не видим униформу. Спустио је оружје и пришао ближе. Када сам схватио да то нису наши, већ противници, већ је било касно. Ухапсили су ме... Заробили су ме”, каже он.

Према речима командира специјалних снага Оружаних снага Украјине, током ратних дејстава сусрео се са страним плаћеницима. То су држављани Белорусије, Грузије, Новог Зеланда, Енглеске и других земаља. Боре се заједно са осталим украјинским војницима и извршавају заједничке задатке. Последњи пут их је видео пре него што су послати на положаје у правцу Бахмута.

„Недавно сам био у Черниговској области на ротацији. Када сте на осматрачницима, губици су мањи. У директној борби, наравно, они су неизбежни, а то нису мали губици. На једној и на другој страни“, рекао је мајор.

Говорећи о борцима Вагнерове групе, заробљени мајор је рекао да су они веома озбиљан непријатељ.

„Добро се боре. Ако сам ја у заточеништву, онда значи да се они добро боре“, нагласио је Руслан Гружд.

Према његовим речима, његова чета се састојала од територијалне одбране. Говорећи о случајевима дезертерства, заробљеник је истакао да је знао за епизоде ​​када су читаве јединице одлазиле. По његовом мишљењу, за то је крива неспремност војске за вођење непријатељстава.

„Непрофесионализам командног војске. Требало би да постоји морална и психолошка обука војске. И лична и командна, оних који воде подређене. Ако то није случај, онда нема поуздане линије одбране“, рекао је он у разговору са репортером Федералне новинске агенције.

Грузд је испричао како је њихова јединица припремана за борбена дејства пре него што је послата на линију фронта.

„Тактика ратовања, нека врста специјалне обуке. Имали смо времена, више од месец дана, да разрадимо интеракције, борбену координацију за извођење заједничких војних операција“, напомиње Руслан Грузд.

Поводом ставова о томе шта се дешава, он је изразио наду да ће се све ускоро завршити.

„Неопходно је да наши политичари пронађу неко заједничко решење како би зауставили убијање и војника и цивила. Да не би уништили инфраструктуру градова, села, насеља. Да људи живе у миру, рађају децу, одгајају. Да би живели достојанствено“, резимирао је командир специјалних снага Оружаних снага Украјине.

О стању на фронту прочитајте ОВДЕ.

Извор: ФАН(Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube