Најновије

РАКЕТАМА НА МАЈКА ПОМПЕА: Дочекан у стилу јеменских бораца! Тресао се Блиски исток!

Након најновије противофанзиве у којем јеменски Хути напредују ка истоку земље и обарања саудјског борбеног авиона „Торнадо“, на шта је Ријад одговорио ударима нападачких дронова на јеменске цивиле, убивши 36 особа, од којих 26 деце, Хути су извели ракетни напад на Саудијску Арабију.

Хути (Фото: РИА)

Локални извори известили су о тешким експлозијама и покушајима пресретања ракета на небу изнад града Јанбу на западу Саудијске Арабије и на обали Црвеног мора.

Неки локални извори пријављују тешке ракетне нападе јеменског покрета Ансаралах на луку Jанбу, али засад нема поузданих информација о количини штете. Такође, неки локални извори известили су о виђењу и уништавању три ракете на небу. Трентак уништења једног од пројектила над луком Јанбу је снимљен и објављен на друштвеним мрежама.

Нападнута постројења нафтног дива Сауди Арамко

„Системи противракетне одбране Саудијске Арабије Патриот били су у високој приправности у граду Јанбу на Црвеном мору ујутро 21. фебруара, након што су балистичке ракете гађале нафтну инфраструктуру државног дива Сауди Арамко. Према оружаним снагама Саудијске Арабије, ракетни напад јеменског покрета Ансаралах успешно је одбијен“, пишу саудијски медији.

Према западним медијима, ракетни напад се подудара с боравком у Ријаду америчког државног секретара Мајка Помпеа, који је стигао у  Саудијску Арабију како би разговарао о неутрализацији иранског “агресивног понашања” у регији.

Хути се сматрају најближим савезником Техерана у јужном делу Арапског полуоострва, а неки су балистички лансери, који су се у једном тренутку налазили у њиховом арсеналу, наводно испоручени из Ирана.

Саудијски лучки град Јанб смештен је на готово 1000 км од места лансирања у Јемену, што значи да су Хути користили сложене ракетне системе, веројатно „Буркан 2“. Наведено је да су јеменски борци лансирање провели из регије Сана, ширег подручја главног града сиромашне арапске државе.

“Краљевска противваздуш одбрана пресрела је балистичке ракете које су побуњеници подржани од стране Ирана лансирали у смеру градова Саудијске Арабије”, наводи се у изјави војног заповедништва вехабијске монархије.

“Ракете су лансиране системски и намерно на начин да погоде градове и цивиле, што представља грубо кршење међународног хуманитарног права”, жали се Ријад који од 2015. проводи геноцидну кампању против сиромашног Јемена, огорчен на покрет Ансаралах, који је протерао октроираног „председника“ Мансурда Хадија и његову свиту у Саудијску Арабију.

Подсетимо, ваздушни напад на објекте националне нафтне компаније Сауди Арамко, којег су 14. септембра 2019., према главној верзији, извели јеменски Хути, готово преполовио количину производње нафте у вехабијској монархији. Након напада је Сауди Арамко био присиљен смањити производњу за 5,7 милијона барела дневно, што је више од половине дневне производње краљевства. Напади су нарушили не само производњу нафте, већ и саудијски извоз сировина. Тада је око десет дронова суделовало у нападу на нафтна постројења у подручјима поља Абкаyк и Кураис, као и постројења за рафинерије нафте која се налазе у њиховој близини на истоку Саудијске Арабије.

Одговорност за нападе су Сједињене Државе и Саудијска Арабија приписале Ирану, упркос конференцији за новинаре на којима је јеменска републиканска гарда и Хути, који су савезници, приказали свој арсенал, способан за спровођење таквих напада.

Појавила се фотографија Ту-95 МСМ са 8 ракета Х-101 домета 5 хиљада километара! Више о томе ОВДЕ!

Извор: logicno.com/ Нермин Н.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји