Најновије

ВАЗДУШНИ НАПАД У ЕТИОПИЈИ: Војска ударила на регион Тиграј (ВИДЕО)

Премијер Етиопије Абиј Ахмед изјавио је вечерас да је његова влада извела ваздушне нападе против снага региона Тиграј на више локација и да је у тим ударима потпуно уништила ракете и друго тешко наоружање и онемогућила евентуалну одмазду.

Етиопија (Фото: Јутјуб)

Ахмед није изнео податке о жртвама "прве рунде операција" Народно-ослободилачког фронта Тиграја ( TPLF ) , који предводи регионалну владу.

Објава Ахмеда указује на нову ескалацију сукоба који су избили ове недеље, за које стручњаци процењују да би могли да значе почетак грађанског рата у једној од најмоћнијих афричких земаља која има око 110 милиона становника, преноси AP .

Ахмед, који је прошле године добио Нобелову награду за мир због демократских реформи и договора са суседном Еритрејом, рекао је ће операција бити настављена "док хунта не постане одговорна пред законом".

Ахмед је у среду најавио опсежну војну операцију против региона Тиграј, где је претходно увео шестомесечно ванредно стање и пресекао интернет и телефонске везе.

Премијер Етиопије је тада рекао да су његов потез изнудили лидери Тиграја које је оптужио за напад на важну базу војске с циљем отимања артиљерије и другог оружја.

Тигрејци чине пет одсто становника Етиопије, али већ дуго имају значајан утицај у земљи.

TPLF је доминирао политиком и снагама безбедности од 1991. до 2018. када је изабран Ахмед, после чега је ослабила моћ те партије.

Ангажовањем оружаних снага Етиопије ескалирале су тензије које су месецима тињале између Ахмеда и TPLF .

Грађански рат у Етиопији не би само угрозио њен економски развој и опстанак, већ би могао да дестабилизује читав Рог Африке, стратешки регион који је један од најтурбулентнијих делова света.

Како клисура гута азербејџанску војску, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube