Најновије

ВИДИ ДАЛЕКО, А УНИШТАВА ЈОШ ДАЉЕ: Модернизовани Ка-52М „Алигатор“ од наредне године у руској армији

Инжењери рускога холдинга „Хеликоптери Русије“ (део државне корпорације Ростех) су комплетирали прва два експериментална модела дубокомодернизованих борбено-извиђачких хеликоптера Ка-52М „Алигатор“. Прве испоруке модернизоване борбене технике јединицама руске армије се може очекивати већ од наредне године. Ово је новинарима пренешено у информативној служби холдинга.

Ка-52 (Фото: РИА)

У овом моменту се реализују летно-техничка испитивања модернизованих летелица. Цео процес се одвија у оквиру Националног центра „Мил и Камов“. Према најновијем плану завршетак опитно-конструкторског рада се очекује до почетка наредне године. У складу са овим проценама, као и темпом производње модернизованих летелица, очекује се да ће први серијски модели борбено-извиђачких хеликоптера Ка-52М „Алигатор“ бити спремни за испоруку јединицама руске армије до краја 2022.године. Ово је кратки сажетак изјаве генералног директора компаније ААК „Прогрес“ Јурија Денисекова.

Он је напоменуо да је у прошлој години његова компанија успела на бази стандарног хеликоптера Ка-52 да комплетира две модернизоване експерименталне летелица на којима је примењен пакет модификације за Ка-52М. Ове модификације су дужне да побољшају летно-техничке картактеристике летелице као и њене тактичке способности.

Пројекат подизања укупних техничко-тактичких и експлоатационих способности на ниво Ка-52М реализује се у оквиру опитно-конструкторског рада кодног имена „Авангард“. Основни правци који су одређени приликом унапређења летелице су одређени на основу искустава његове борбене употребе (Ка-52 „Алигатор“) на простору Сирије.Прве информације о пакету модернизације за хеликоптер Ка-52 „Алигатор“, појавиле су 2019.године. Тада је оквиру Међународног сајма савременог наоружања и борбене технике „Армија-2019“ од заменика министра одбране Алексеја Криворучка.

Што се тиче конкретних ствари које ће бити имплементиране у пројекту „Авангард“ руски конструктори ће посебну пажњу усмерити на повећање оклопљености саме летелице. Друга важна ствар ће бити повећање техничких способности оптоелектронског и нишанског система који се налазе у опреми овог хеликоптера. Овај последњи ће морати да испуни изузетно захтевне техничко-тактичке критеријуме као што су откривање и праћење циљева на растојањима од неколико десетина километара. Ово ће заиста бити револуционаран искорак пошто у данашње време оптоелектронски уређаји могу да омогуће ову способност на даљинама од највише 10 километара.

Што се тиче наоружања оно ће највише бити унапређено на плану интеграцију нових ракетних система. Опште је познато да је далекометни противтенковски ракетни систем „Хермес“ прошао проверу само на летелицама Ка-52. Ове ракете су ушле у борбени комплет палубних верзија овог хеликоптера ознаке Ка-52К „Катран“ који су базирани на носачу авиона „Адмирал Кузњецов“.

Прве информације о развоју напредног противтенковског ракетног комплекса „Хермес“ у јавности су се појавиле 2015. године. Тада је саопштено да се ракетни комплекс „Хермес“ развија у две варијанте: прву, која је намењена за уништавање земаљских циљева у зони видног поља на растојањима до 20 км, а такође и варијанта за уништавање земаљских циљева који се налазе преко хоризонта, на дистанцама и до чак 100 км.

Ракетни комлекс „Хермес“ може да се качи на више платформи, и у тактичком смислу попуњава простор између навођених артиљеријских граната и оперативно-тактичких ракетних система. Са њим је могуће опремити ваздухопловне платформе као што су авиони и ударни хеликоптери, затим копнену борбену технику, као и површинска пловила. Такође, предвиђена је и употреба на ударним беспилотним летелицама.

Сиријски опит

Тактички концепт употребе борбено-извиђачког хеликоптера Ка-52 је усмерен на откривање непријатељских позиција и његове технике на великим даљинама, након чега може или самостално да изведе задатак његовог уништење (вођено високопрецизно наоружање), или да наводи артиљеријско-ракетне системе, укључујући и тактичку авијацију.

Са друге стране Ка-52 је имао предност приликом извођења ноћних акција. Он је са великог растојања откривао тенкове терориста и њихову другу оклопну технику, упоришне тачке, осматрачнице, зборна места, и уништавао их са безбедних даљина навођеним високопрецизним наоружањем. Истина, има неколико видео-клипова на којима се види дејство ових хеликоптера невођеним ракетним зрнима и у непосредној зони ватреног контакта. Међутим, том приликом ови хеликоптери нису користили класичну „кружну“ формацију коју углавном користе ударни хеликоптери приликом пружања блиске ватрене подршке трупама на земљи. Они су своја дејства изводили муњевито, девизом „удари и бежи“.

Треба истаћи да се Ка-52 веома добро показао приликом организације друге офанзиве за ослобођење града Палмира. Захваљујући снажном радару и оптоелектронским системима које има у својој опреми, овај хеликоптер је у ноћним операцијама нанео велику штету терористичкој организацији Исламска држава. Он се углавном користио за навођење ударних одељења тактичке авијације опремљене јуришницима Су-25.

Ка-52 „Алигатор“ је борбено-извиђачки хеликоптер, који је намењен за борбу против тенкова, оклопне и друге борбене технике, непријатељске живе силе, хеликоптера и осталих ваздушних објеката, на предњем крају одбране и тактичкој дубини фронта, у свим временским и климатским условима. Он је опремљен са савременом авиоником која је спрегнута са респектабилним наоружањем. Погони га снажан мотор са коаксијалном елисом што „Алигатору“ обезбеђује одличне маневарске карактеристике, које укључују извођење сложених летних фигура. Поред тога, Ка-52 је опремљен и системом радио-електронске заштите, апаратуром за смањење топлотне рефлективности, као и средствима активне заштите од лаких преносних система ПВО.

Нема никакве сумње да ће модернизовани хеликоптери Ми-28НМ и Ка-52М садржати и елементе који су направљени од нове генерације композитних материјала. То се посебно односи на Ка-52М. Конкретно, руска војна индустрија је 2018.године покренула пројекат израде новог композитног оклопа за „супералигаторе“.

Техеран убрзо допрема наоружање у руску базу Хмејмим, Путин има јак разлог да то дозволи. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји