Најновије

СИТУАЦИЈА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ СЕ НЕ СМИРУЈЕ: Дато зелено светло за инвазију на Газу, Америка шаље Ф-18 ловце, Израел одбио примирје

Ни после поноћи сукоб између израелских и палестинских снага није утихнуо. Пројектили на обе стране лете несмањеном жестином. Број жртава расте, а неких назнака да ће се ситуација можда смирити за сада нема.

Газа (Фото: Јутјуб)

12.52 Израел шаље појачања на границу са Газом

Израел шаље војна појачања на границу са Газом, саопштили су војни званичници после извештаја да је дато зелено светло за копнену офанзиву на Газу.

 Војска се помера ка граници. Реч је о припремном кораку, рекао је портпарол Одбрамбених снага Израела (ИДФ) потпуковник Џонатан Конрикус и додао да је позвано још 3.000 резервиста, а војним званичницима на граници наређено је да се припреме за "све могућности и ескалацију".

Конрикус је истакао да је војска у стању борбене готовости и да се припрема за борбу, али да то не значи да ће "одмах сутра извршити напад" јер су снаге усредсређене на слабљење непријатељских капацитета.

12.33 Уништена стамбена зграда

Израелске снаге уништиле су стамбену зграду са шест спратова у Гази.

12.30 Ракете према Нетивоту и околним местима у јужном Израелу

12.25 Серија напада на Хамас, уништени стратешки објекти

Израелска војска је извела серију напада на Хамас у појасу Газе, у којима су уништени централна банка, седиште унутрашње безбедности, као и куц́а највишег команданта Хамаса. Озраелске снаге су потврдиле да је уништен зграде централне банке Хамаса и штаб унутрашње безбедности, а једна од мета напада је била куц́а Ијада Теаеба, високог командира који је надгледао неколико батаљона у војном крилу Хамаса, пише Јерусалим пост.

11.30 Отровни гас у Гази 

Здравствене власти у Гази рекле су да истражују смрт неколико људи током ноћи, који су можда удисали отровни гас. Узорци се испитују и још нису донети коначни закључци.

10.55 Хиљаде Палестинаца у џамији Ал-Акса на Бајрам

Хиљаде Палестинаца окупило се јутрос у џамији Ал-Акса у Источном Јерусалиму како би обавили бајрам-намаз, преноси Ал Џазира.

Након бајрам-намаз у харему џамије клањан је и џеназа-намаз у одсуству за све жртве израелских напада.

До масовног окупљања дошло је упркос чињеници да је последњих дана дошло до ескалације сукоба између Израелаца и Палестинаца, а да је управо простор џамије Ал-Акса био једно од жаришта, наводи Танјуг.

10.40 Расте број жртава

Најмање 72 особе су погинуле у израелским нападима, а међу њима и 17 деце, откако су у понедељак ескалирали сукоби Израела и Палестинаца, потврдили су званичници Министарства здравља којим управља Хамас.

У исто време у Израелу је убијено седам људи, потврдили су израелски здравствени званичници, преноси Ројтерс.

10.25 Нетањаху одбио мировну понуду Хамаса

Израелски премијер Бењамин Нетањаху одбио је данас мировну понуду Хамаса и наставио са жестоким бомбардовањем Појаса Газе и упоришта палестинског Хамаса.

Девет Хамасових команданата страдало је у бомбардовању, укључујући и шефа обавештајаца и главног дизајнера пројектила.

Хамас је ноћас преко руског министарства спољних послова понудио примирје, након што су испалили више од 1000 пројектила на густо насељене израелске градове.

Нетањаху не само да је одбио примирје већ је и најавио још јачу кампању против Хамаса и Палестинаца. "Ово је далеко од краја", порулио је он.

10. 10 Америка послала Ф-18

Америчке ваздушне снаге централне команде објавиле су у четвртак да су Ф-18 војни авиони испручени у Саудијску Арабију да би осигурали сигурност и стабилност на Блиском истоку.

9.50 Ганц позвао резервне пограничне чете

Израелски министар одбране Бени Ганц наредио је да 10 резервних чета пограничне патроле буде позвано да помогне полицији у спречавању сукоба у арапско-јеврејским градовима широм земље.

У саопштењу из Ганцовог кабинета се истиче да он неће дозволити да војници израелских Одбрамбених снага обављају послове полиције у градовима, али да ће полицији пружити логистичку помоћ, преноси "Тајмс оф Израел".

Ганц је истакао де је у земљи ванредна ситуација и да ће велика појачања бити хитно послата да уведу закон и ред.

"Прошле ноћи сам се састао са 30 лидера арапских власти, а данас ћу имати сусрете са представницима арапске и јеврејске јавности како би се ситуација смирила и престало подстицање и агитовање које разара израелско друштво", навео је Ганц.

8.56 Креће упад у Газу

Израелски медији преносе да је генералштаб донео одлуку да се крене са копненом инвазијом на Газу после вишедневних ракетних напада Хамаса на израелске циљеве и израелског гранатирања њихових мета.

8.28 Копнена инвазија на Газу

Генералштаб израелских одбранмбених снага разматраће данас одобрење могуће копнене офанзиве на Појас Газе, најавио је портпарол војске Хидај Зиберман.

Планови за офанзиву у које су укључени дивизија Газа и Јужна команда потом могу да буду прослеђени израелском политичком руководству на разматрање, преноси Тајмс оф Израел.

8.16 Нови састанак Савета безбедности УН

Тунис, Норвешка и Кина ноћас су позвали на нови хитан састанак Савета безбедности УН о израелско-палестинском сукобу, јавила је агенција Франс прес позивајући се на дипломатске изворе.

Седница би требало да буде сутра увече и биће отворена за јавност.

На седници се очекује учешће Израелаца и Палестинаца. То ће бити трећа хитна седница од понедељка у Савету безбедности посвећена овом питању.

Хамас је рано јутрос лансирао ракете на Тел Авив и Јерусалим, док Израел обећава да ће наставити са гађањем циљева у Гази.

Сирене за опасност упаљене су широм Израела због чега су хиљаде Израелаца потражиле уточиште у склоништима.

Синоћ и ноћас, палестински Хамас је ракетама гађао и најважнији израелски аеродром Бен Гурион.

Најмање 67 људи убијено је у Гази од понедељка када је ситуација ескалирала, објавило је министарство здравља Појаса Газе. У Израелу је убијено седам људи, рекли су израелски здравствени званичници.

Медији преносе застрашујуће сцене насиља на улицама израелских градова.

Велика група Јевреја ултранационалста зауставила је данас у предграђу Тел Авива једно возило којим је управљао Арапин, извукла возача и пребила га.

Израелске снаге обрушиле су се на Хамасове циљеве у Гази.

Ситуација на југу Израела кува већ неко време, ескалирала је почетком седмице насиљем у Јерусалиму а потом и Хамасовим бомбардовањем Тел Авива. Десетине људи су страдале у сукобима палестинских и израелских снага.

Најјачи сукоб Израела и Хамаса од 2014. прети да прерасте у нови рат. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји