Најновије

РУСКИ "ШАХ-МАТ" ПОМУТИО ПАМЕТ АМЕРИМА: Престижни магазин признао - много је опасан

Руски борбени авион "Чекмејт" (Шах-мат) првенствено је извозни производ, при чему Ростек усмерава успех авиона на сталан ток тржишне потражње. Али ко су купци новог ловца и зашто?

Шах мат (Фото: Јутјуб)

Судећи по наведеним спецификацијама и карактеристикама, Чекмејт је брз, прикривен и лаган вишенаменски ловац са импресивно великим корисним оптерећењем за своју класу, преноси Нешенел Интерест.

Оно што га заиста издваја од осталих је запањујуће ниска цена од 25-30 милиона долара по моделу. То чини "Чекмејт" вероватно далеко бољим од два конкурентна модела: француског "Даса Рафал" и шведског "ЈАС-39 Грипен".

Са 25-30 милиона долара по моделу, Чекмејт би коштао мање од половине напредног Су-35С, а истовремено би био знатно јефтинији од другог руског ловца пете генерације, Су-57.

Произвођач, подружница Ростека Сухој, каже да је смањио трошкове "Чекмејт" методама производње уз помоћ АИ и рециклирањем неких технологија претходно развијених за Су-35С и Су-57, али само ће време показати колико су тачне ове ране процене цена тачне. Чак и да је технички тачно, 25-30 милиона долара једноставно може бити основна цена пре него што се урачунају специфичне конфигурације оружја/авионике, модификације и конверзије за купца. То не значи да "Чекмејт" не може бити конкурентан на извозним тржиштима. Супротно томе, ловац је и даље у могућности да понуди солидну вредност одређеним купцима, чак и ако се испостави да је цена нешто виша од очекиване.

Тешко очекиваном откривању борца претходила је вишедневна маркетиншка кампања, насловљена углађеним видео најаве која је издвојила четири потенцијална купца: Индију, Вијетнам, Аргентину и Уједињене Арапске Емирате (УАЕ). Чинило се да су се поруке мало промениле на дан презентације, а заменик премијера Јуриј Борисов рекао је новинарима да ће "прво авион бити оријентисан ка афричким земљама, Индији и Вијетнаму".

Нејасно је зашто Африка није била наглашенија у ранијим маркетиншким офанзивама компаније Ростек током јула. Алжир и Египат се уклапају у профил главних увозника оружја који би потенцијално били заинтересовани за шах-мат. Обојица су наводно купили руске војне авионе последњих година и отворени су за то поново. УАЕ се годинама бавио купњом руских ловаца, прво Су-35, а касније Су-57 - шах-мат представља последњи покушај руске одбрамбене индустрије да прошири своје присуство на блискоисточном тржишту којим још увек доминира амерички војни хардвер.

Вијетнамско ратно ваздухопловство показало је интересовање за Су-57 већ 2017. године, али чини се да су ти преговори застали. Свестрани и знатно приступачнији Чекмејт могао би бити пријатнија опција за Ханој у односу на тежи, специјализованији Су-57. Индија је усред развоја два аутохтона ловца, Тејас Марк 2 и Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA),што може умањити апетит Њу Делхија за набавком страног ловца са делимично преклапајућим могућностима.

Руски званичници пројектују поверење у тржишне перформансе ловца, а Борисов процењује почетну потражњу за чак триста борца. Свестран и приступачан, Чекмејт има својства успешног извозног производа. Све што остаје да се види је да ли борац може да испуни амбициозне захтеве и перформансе Ростека или не.

Нови светски рат почеће 2034. као сукоб Америке и Кине. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: National Interest

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји