Најновије

БЕЛОРУСИЈА ДОБИЈА СВОЈУ ВЕРЗИЈУ ВАГНЕРОВЕ ГРУПЕ: Лукашенко их шаље у Украјину?

Белоруска приватна безбедносна компанија ГардСервис, којој је Александар Лукашенко дозволио да има ватрено оружје, можда се спрема да учествује у рату против Украјине, пише Дојче веле на руском језику.

Војска (ото: РИА Новости)

Дојче веле пише да је ова компанија повремено повећала број запослених, а њени кадрови се обучавају већ неколико месеци.

Представник опозиционог Заједничког прелазног кабинета Светлане Тихановске за питања одбране и националне безбедности Валериј Сахашчик сматра да се особље ГардСервиса спрема да учествује у непријатељствима, а обука се одвија на неколико белоруских полигона.

– Знам да официри 5. бригаде специјалних снага (са седиштем у Марјиној Горки, Минска област – прим. ред.) обучавају службенике ГардСервиса на свом полигону. Поред тога, компанија је преузела базу некадашњег Динамовог центра за специјалну обуку, тамо се такође одвијају активна дејства“, каже он.

Сахашчик сугерише да би број запослених у овом предузећу могао бити више од хиљаду. Према његовим речима, обука и регрутација трају већ неколико месеци.

„Персонал су увећали официрима, заставницима, наредницима и војницима који су служили у снагама за специјалне операције и специјалним јединицаморгана безбедности Белорусије“, додаје Сахашчик.

По његовом мишљењу, припадници ГардСервиса могу се користити у диверзантско-извиђачким групама и за јуришне нападе, као плаћеници руске Вагнерове групе. Раније је Сахашчик рекао да је рускипредседник Владимир Путин уложио „веома озбиљну суму” у ГардСервис и да од њега ствара „белоруски пандан Вагнера”.

Шта се зна о ГардСервису

Приватна компанија за обезбеђење ГардСервис појавила се у Белорусији у јуну 2020.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је својим указом дозволио припадницима компаније да носе, држе и користе службено и цивилно оружје, као и специјална средства и физичку силу на начин прописан законом.

Компанију је предводио Јевгениј Чанов, бивши војник бригаде специјалних снага, који је био ангажован на геолошким истраживањима у Централној Азији и Африци. Убрзо је власник ГардСервиса постао близак пријатељ Лукашенковог сарадника Виктора Шејмана, директора Фондације за сећање на Авганистан Александра Метле.

Дојче веле пише да само „проверени“ људи могу да уђу у предузеће.

О стању у Соледару прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји