Најновије

Форбс о елитној бригади украјинске војске: Изгубљено бар 40 "бредлија", годину дана без ротације

Подсећања ради, у питању је иста јединица која је била један од главних носилаца летње офанзиве и то на правцу код села Роботино, где је бригада претрпела огромне губитке, што у људству, што у техници.

Када је пре више од недељу дана пробијена линија одбране украјинске војске надомак села Очеретино, команда Оружаних снага Украјине одлучила је уради исто што је и до сада радила у кризним ситуацијама - да у борбу укључи 47. механизовану бригаду.

У питању је јединица формирана на пролеће 2022. године, опремљена оклопним возилима западне производње - "абрамсима", "бредлијима", претходно и "леопардима", чије су особље обучавали НАТО инструктори. Због константног размештања на кључним деловима фронта, стекла је надимак "бригада за хитне случајеве", преноси "Форбс".

Тако је код Очеретина 47. механизована "спречила руску војску у намери да прошири продор направљен ка југу", међутим како наводи амерички лист, бригада није успела да заустави 30. моторизовану бригаду Оружаних снага Руске Федерације, која је ослободила Очеретино и продубила продор у територију под украјинском контролом.

Подсећања ради, у питању је иста јединица која је била један од главних носилаца летње офанзиве и то на правцу код села Роботино, где је бригада претрпела огромне губитке, што у људству, што у техници. Управо су ти губици разлог зашто 47. механизована више не користи немачке тенкове "леопард 2", већ америчке "абрамсе".

Након офанзиве, бригада је размештена у околини Авдејевке, где је покривала главнину снага које су се повлачиле из овог индустријског града. Промена дела опреме није допринела ефикасности јединице, па је током борби на Авдејевском правцу, бригада изгубила најмање 40 борбених возила пешадије М2 "бредли" и шест тенкова М1А1 СА "абрамс", што је на крају довело и до повлачења преосталих "абрамса" са фронта.

Константно распоређивање ове украјинске јединице на кључним деловима фронта, довело је до великих губитака и замарања 2.000 војника унутар ње и потребе да се бригада повуче, одмори и реорганизује, што је и покушано непосредно пре последњег распоређивања код Очеретина.

Ово је за "Форбс" потврдио и Микола Мељник, један од највиших команданата унутар 47. механизоване, који је изјавио да је бригада враћена у борбу, баш када су њени припадници "планирали да се опораве".

"Још један месец и биће годину дана како нисмо имали ротацију", нагласио је он.

УПАД РУСКЕ АРМИЈЕ ПА БЕЖАНИЈА УКРАЈИНАЦА: Ослобођено још једно место, руска офанзива добија резултате

Извор: Рт.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 2024051708455879c7b26f