Најновије

РУСКА АРМИЈА ОТВОРИЛА ДОКУМЕНТЕ: Операција трупа Московског гарнизона 1941. године (ВИДЕО)

Парада, која се одржала на Црвеном тргу 7. новембра 1941. године, у документима је добила кодно име „операција трупа московског гарнизона“. То се наводи у архивским документима које је Министарство одбране објавило у част годишњице параде.

Парада 1941. (Фото: Јутјуб)

Под овим именом парада се појавила у извештају-потврди, који је саставио командант Москве, генерал-мајор Кузма Синилов.

Парада је одржана током Московске битке и било је неопходно сакрити припреме за догађај од непријатеља.

Како следи из докумената, у паради је требало да учествује 28,4 хиљаде људи. Поворци су присуствовале артиљеријске јединице, пешадија, морнари, јединице НКВД-а, добровољци московске дивизије, коњица, тешки и средњи тенкови.

Синилов је такође планирао да парада траје 1 сат и 1 минут, од чега је 1 минут и 20 секунди издвојено за ватромет. Као резултат, генерал-мајору је одобрен такав распоред.

Документи које је објавило Министарство одбране садрже и распоред и детаљну руту кретања јединица у правцу Црвеног трга, које учествују у паради, као и одлазак са места параде.

На дан параде постојао је рестриктивни режим путовања до Црвеног трга. Тамо су могли да уђу само претходно договорени аутомобили.

Војна парада 7. новембра одржана је у част 24. годишњице Октобарске револуције. Припрема за њу ишла је у потпуној тајности и трајала је само неколико дана. Многи учесници параде нису знали да ће учествовати у њој и доживљавали су пробе као елемент обуке вежби.

Парада је започела у 08:00. Уместо генерала Георгија Жукова, који је требало да прими параду, то је учинио маршал Семјон Будјониј. Жуков је у том тренутку остао на командном месту, пошто су његове трупе држале одбрану главног града.

Парада је била значајна за подизање морала и борбеног духа војног и цивилног становништва земље. Опрема која је у њу била укључена одмах након поворке кренула је на фронт.

О једином окршају совјетске и америчке авијације на српском небу прочитајте ОВДЕ.

Извор: П?равда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube