Најновије

СПРЕМАЈУ 11 ВОЈНИХ БАЗА: Источноевропска земља тражи још 1.000 америчких војника

Председник Пољске Анджеј Дуда ратификовао је данас у Варшави Споразум о појачаној војној сарадњи Пољске и САД који је договорио са председником Доналдом Трампом 2019. године а потписан је 15. августа ове године у Варшави, којим ће у Пољској поред досадашњих 4.500 америчких војника бити размештено још најмање 1.000.

Американци (Фото; US Army)

Споразум рачуна на формирање истурене Команде В корпуса копнених снага САД у Познању која ће командовати америчким оружаним снагама на источном крилу НАТО, на границама према Русији.

САД ће у Пољској поред већ присутне оклопне бригаде од око 3.500 војника у западним областима Пољске и око 1.000 америчких војника у мултинационалном батаљону НАТО под америчком командом у источним областима Пољске разместити још најмање 1.000 војника.

Пољска о свом трошку припрема инфраструктуру у 11 база, полигона и објеката за америчке војнике а захваљујући њој би у случају потребе Пентагон могао да пребаци укупно заједно са снагама које су сада у Пољској додатних 20.000 војника.

Према споразуму, Пољска даје на располагање америчким снагама бесплатно издвојене базе које ће користити и Војска Пољске.

Процењује се да ће трошкови одржавања база и америчких снага у Пољској коштати пољске пореске обвезнике преко 116 милиона евра годишње.

Председник Дуда изразио је наду да ће тај споразум о јачању војне сарадње бити изнад свих тренутних политичких врућих тренутака око америчких председничких избора.

„Братство по оружју на много места у свету, у Ираку, Авганистану, многим местима о којима не сме да се говори гласно, као акције наших специјалних снага, запечатиле су то братство по оружју, заједничко осећање слободе и части. Америчко војно присуство у Пољској јача безбедност нашег дела Европе”, казао је после потписивања споразума председник Дуда.

Пољски председник нагласио је да је присуство америчких војника у Пољској видљива манифестације решености НАТО да поштује члан В из Уговора НАТО који говори о колективној одбрани, да је напад на једну чланицу западног војног савеза напад на све, преносе агенције.

Која трећа сила креће према Нагорно-Карабаху, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји