Најновије

Украјина приказала свој први борбени дрон: Три верзије, у зависности од мотора (ФОТО/ ВИДЕО)

Творац крстареће ракете "Нептун", биро Luch Design, представио је развој прве украјинске наоружане беспилотне летелице.

Сокил 300 (Фото: Јутјуб)

Наиме, пројектни биро Luch Design чије је седиште у Кијеву прошле недеље приказао је свој пројекат Сокил-300, први наоружани дрон који је дизајниран и производи се у целини у Украјини.

На презентацији је приказан модел Сокила (соко) пуне величине, спреман за дејство.

Главни инжењер Олех Коростилиов каже да су протеклих година, помоћу бројних пројеката које је биро завршио, стекли знање о технологијама потребним за производњу комплетног борбеног дрона. Наиме, при дизајнирању Сокила које је трајало скоро годину и по дана развојни тим је користио технологије употребљаване за РК-360МЦ, крстарећу ракету Нептун.

Сокил-300 користиће контроле и софтвер са ракете РК-360МЦ, која се сматра поносом украјинске индустрије наоружања. Осим тога, и систем за мерење раздаљине, ласерски канал и оптика такође ће се производити у тој земљи. Једини навигациони елемент који се увози је систем за термално навођење.

Три верзије

Пројектни биро предложио је војсци три верзије у зависност од мотора који се користи. Основна верзија подразумева мотор МЦ-500Б који производи Motor Sich из Запорожја а омогућава Сокилу-300 три сата лета уз крстарећу брзину од 335 километара на час и максимални домет од хиљаду километара.

Друга верзија подразумева мотор који производи Иваченко Прогрес, АИ-450Т2, који пружа пет сати лета и домет од 1.300 километара уз мању брзину од 275 км/ч.

И коначно, трећа далекометна верзија поседује аустријски, турбо мотор Ротаx 914 са којим је максимално време у лету 26 сати, а домет 3.300 километара, али је брзина крстарења драстично смањена на 150 километара на час.

"То су спецификације машина, морате изабрати између брзине и оперативног домета"; објашњава Коростилиов.

Украјинска војска ће одабрати спрам својих потреба, а зна се да све верзије могу да носе четири РК-2П вођена пројектила уз портабл анти-тенковски систем Barrier или Luch RK-10 ракете, укупне тежине до 300 килограма.

Ипак, развојни тим очекује да ће систем, којим иначе управљају два оператера, више бити коришћен за надзор и осматрање него за ракетне нападе.

Иначе сам изглед и авионика дрона помало су под утицајем Џенерал атомиксовог МQ-1 Предатор система, а распон крила је 14 метара, док му је дужина 6,5 метара.

Укупни трошкови развоја Сокила-300 би требало да достигну 40-45 милиона украјинских гривни (1,4-1,6 милиона долара), што је далеко јефтиније него куповина сличних дронова у иностранству, пише Дифенс пост.

Нападнута руска војска у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube