Најновије

ОВО ЈЕ ПРАВИ ФИЈАСКО: Новинар упао на тајну конференцију министарстава одбране ЕУ (ВИДЕО)

У Холандији се новинар повезао са тајном видео конференцијом министара одбране ЕУ након што је видео део приступне шифре на Твитеру холандског министра одбране.

Непозвани гост (Фото: Јутјуб)

Политико пише о европском одбрамбеном фијаску. Лист објављује видео запис сегмента конференције када се новинар Даниел Верлан из RTL Nieuws појављује у великом прозору на врху екрана за видеоконференције, смешкајући се и машући министрима.

„Знате ли да сте стигли на тајну конференцију?“, питао га је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ уз смех неких званичника.

"Да да. Жао ми је. Ја сам новинар из Холандије. Жао ми је што прекидам вашу конференцију ”, одговорио је насмејани Верлан.

„Да ли знате да је ово тешко кривично дело? Боље је да напустите конференцију што је пре могуће пре доласка полиције ”, Боррељ је одлучио да застраши новинара, након чега се Верлан поново извинио, махнуо министрима окупљеним на екранима и искључио се.

Иако је „видео упад“ дочекан смехом, покренуо је озбиљна питања о сигурности састанака ЕУ током пандемије, пишу новине. Тако је током видеоконференције, којој је новинар присуствовао, разговарано о тајном документу о претњама са којима се суочава ЕУ, а који ће представљати основу следеће одбрамбене стратегије ЕУ.

RTL је појаснио да је новинар могао да приступи конференцији због чињенице да је неко време на Твитер налогу министра одбране Холандије Анке Бијлевелд стојала фотографија са адресом и делом ПИН-кода за пријаву.

Новинар је неколико пута покушао да уђе пре него што се придружио састанку, јер је на фотографији било видљиво пет од шест бројева.

Портпарол Министарства одбране рекао је да је запослени на Твитеру случајно објавио фотографију са поверљивим информацијама.

„Следећи пут ће то можда бити хакер и више се нећемо смејати“, оценио је инцидент један од дипломата који је учествовао на састанку.

'’Холандски новинар придружио се тајном састанку министара одбране 27 земаља ЕУ. Лозинку и пријаву за Zoom погледао је на фотографији коју је на Твитеру објавио један од учесника'’, рекли су у холандском министарству.

Лоше вести за Пентагон можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји