Најновије

НАЈНОВИЈИ ПЛАН КИЈЕВА ЗА ДОНБАС: "Насилно окупирање територија“

„Нови акциони план Кијева за Донбас није усмерен на мирно решење сукоба, већ на постепено насилно заузимање територија“, сматра министарка иностраних послова самопроглашене Доњецке Народне Републике Наталија Никонорова.

Украјинци (Фото: РИА)

Испоставило се да је план – корак назад, а не у правцу мирног регулисања ситуације. Добили смо нацрт мапе пута, акционог плана украјинске стране. Тај план је у потпуности у супротности са Минским споразумима и пакетом мера. Тај документ је и изнутра контрадикторан и донекле хаотичан. Неке тачке су прилично неопрезно написане, односно постоје датуми и речено је да би неке радње требало да претходе тим датумима, али се они уопште не подударају, односно стављени су обрнуто – рекла је она.

Министарка је додала да у акционом плану Кијева постоје противречности по питању демилитаризације територија, о чему у пакету мера нема ни речи.

– Другим речима, из тог документа можемо да закључимо да он није усмерен на мирно политичко решење сукоба, већ је, напротив, усмерен на постепено заузимање наших територија силом. Односно, предложено нам је да се разоружамо, потпишемо капитулацију, предамо се, неки да побегну, а неки да се сместе у кампове. Много тога се предлаже, али само не да се реши сукоб – истакла је она.

Раније је саветник за информациону политику украјинске делегације у трилатералној Контакт групи за Донбас Алексеј Арестович изјавио да је делегација направила „план заједничких корака“, који предвиђа повлачење „незаконитих формација и плаћеника“ из Донбаса почетком 2021. године. Како је рекао, то ће омогућити одржавање локалних избора на тим територијама 31. марта.

С тим у вези, шеф украјинске делегације Леонид Кравчук изјавио је да је Кијев предложио „акциони план за Донбас“, како би сви учесници Контакт групе учествовали у изради заједничког плана.

Истовремено, стални представник Русије у Контакт групи за Донбас Борис Гризлов већ је истакао да план противречи Минским споразумима и да би могао да буде сматран кораком ка њиховом потпуном одбацивању. Према његовим речима, представљени нацрт плана је „још једна имитација преговарачког процеса“ са јасно израженим циљем – сазивањем следец́ег самита „нормандијског формата“.

О новом инциденту у Нагорно-Карабаху прочитајте ОВДЕ!

Извор: sputniknews. com

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји