Најновије

ДОНБАС УНИШТИО УКРАЈИНСКУ АВИЈАЦИЈУ: Прошли су горе од Сирије и Ирака

Војна авијација Украјине доживела је изузетно оштар пад. Према америчком листу The National Interest, та земља је изгубила скоро половину својих ловаца у првој години грађанског рата на истоку земље.

Украјински авион (Фото: Јутјуб)

Према писању листа, украјинско ваздухопловство се до 2014. године састојало од 80 ловаца МиГ-29, 36 Су-27, 36 Су-25 и 24 Су-24. Међутим, и тада су неки ваздухоплови били у квару. У 2015. години у служби је остало само 19 МиГ-29, 16 Су-27, 15 Су-25 и 11 Су-24.

„Ово је био један од најоштријих падова ваздухопловства у последњих неколико деценија“, пишу аутори чланка.

Почетком 2014. године, настављају новинари, Кијев је имао 400 борбених авиона. Годину дана касније, овај број је пао на 222. Неколико летелица је оборено током сукоба у Донбасу.

„Десетине ратних авиона лежали су неискоришћени годинама пре сукоба и једноставно су били превише оронули да би се вратили у битку, што је коначно натерало Кијев да их уклони из свог инвентара“, извештава The National Interest.

У тексту се наглашава да „без обзира на тачне разлоге, ниједна друга војска, па чак ни сиријска или ирачка, није претрпела тако велике губитке у тренутним сукобима“.

После неког времена, Украјина је успела да набави неколико летелица. Према америчком листу, Украјина је 2019. године имала у служби 21 МиГ-29, 35 Су-27, 12 Су-24 и 13 Су-25.

Грађански рат на истоку Украјине започео је 2014. године. Након пуча у земљи, источни региони, који се нису слагали са политиком нових власти, формирали су Доњецку и Луганску Народну Републику. Учесници контакт групе, који су усвојили споразуме из Минска, и даље покушавају да пронађу мирна решења за сукоб.

О новом руском војном комплексу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји