Најновије

ГРЧКА ПОНУДА УКРАЈИНИ: Траже да се системи Патриот разместе на Крит, а Кијев да добије друге системе ПВО

Грчка влада је спремна да поклони Украјини дивизион ракетног система ПВО великог домета С-300 ПМУ1 и остале совјетске ракетне системе из свог наоружања уколико се САД обавежу да распореде систем Патриот на Криту.

Патриот (Фото: US Army)

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, позивајући се на локалне медије, грчки министар одбране Николаос Панајотопулос није говорио о томе да његова земља купи Патриот већ је наговестио могућност да би тај ракетни систем ПВО на Криту, где се тренутно налази С-300, заправо био под америчком контролом.

„Уколико САД инсталирају Патриот на острву (Криту), и уколико тај систем буде интегрисан у наш систем ПВО, С-300 може да иде (у Украјину). Исто важи и за остале ПВО системе совјетског порекла, као што су Тор-М1 и ОСА-АКМ”, рекао је грчки министар одбране, јавља Бета.

Грчка у свом арсеналу има амерички ПВО систем Патриот и руски С-300 који је својевремено преузела од Кипра.

С-300 ПМУ1 са максималним дометом од 120 километара служи за заштиту Крита и осталих острва на честе повреде ваздушног простора које спроводе турски ловци Ф-16. Украјина је веома заинтересована за пријем ПВО система С-300 јер са њима има искуства и јер би могла да их врло брзо прихвати и убаци у активну употребу.

Грчка располаже са укупно осам самоходних лансирних оруђа (32 лансера) С-300 ПМУ1. Број оруђа омогућава формирање два дивизиона, односно једног пука али се претпоставља да је у тој земљи активна једна јединица ранга дивизиона.

Најава могућности испоруке С-300 Украјини представља одређену промену политичког става јер је управо министар Панајотопулос у децембру одлучно одбацио могућност таквог исхода, тврдећи да су та оруђа преко потребна Грчкој због претње из Турске.

„Нећемо послати ПВО системе са наших острва нити противбродске ракете, без обзира колико Украјина то од нас тражи, због тога што се и ми суочавамо са реалном претњом... Оно што нама треба, што нам користи и оно што је оперативно способно – не планирамо да поклањамо. Да ли ће нам дати нешто боље од С-300? Па, хајде да видимо шта је у понуди”, рекао је он летос.

Министар је рекао да коначна одлука зависи и од обећане брзине распоређивања неког алтернативног ПВО система на Крит.

„Да ли је то нешто што одмах може бити распоређено? Јер и то је важно. Ако је то нешто што ће бити доступно за две године, а ми треба да поклонимо нешто што нам је активно у овом моменту, то онда није понуда коју би могли да прихватимо” рекао је Панајотопулос.

Стручна јавност се слаже у оцени да је С-300 веома моћан систем који је, упркос годишту, и даље веома употребљив не само противничких авиона већ и крстарећих и балистичких ракета и осталих циљева, чак и у условима интензивног електронског ометања.

Портал наводи да уколико Атина заиста упути С-300 Украјини остаје отворено питање да ли ће такви појединачни поклони моћи да промене ситуацију и стратешки промене исход рата, тим пре што се зна да је првог дана рата Украјина располагала са 28 дивизиона С-300 различитих верзија и степена исправности.

„То и даље није спречило огромна разарања и рат који, у тренутку закључења овог текста, траје готово 10 месеци без назнака да ће ускоро бити завршен”, пише портал Балканска безбедносна мрежа.

О стању на фронту у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика/Балканска безбедносна мрежа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube