Најновије

ЗЕЛЕНСКИ ПОТПИСАО: Мобилизација у Украјини ће бити још ригорознија

У Украјини дуго нису могли да усвоје овај закон који од почетка наилази на отпор јавности, међутим, украјински председник ставио је свој потпис на документ.

Украјински председник Владимир Зеленски потписао је закон о мобилизације у Украјини којим се уводе знатно ригорозније мере од претходних. 

На сајту Раде уз документ стоји напомена: "Враћено са потписом председника".

Раније је посланик Врховне раде Алексеј Гончаренко јавио да је Украјина усвојила закон о пооштравању мобилизације.

Предлог закона о мобилизацији, са рекордним бројем амандмана – око 4.000, наилазио је на отпор јавности због бројних драконских мера, укључујући и оштре казне за избегавање регрутације.

У Украјини дуго нису могли да усвоје овај закон. Прва верзија је послата на дораду, а друга је почетком фебруара усвојена у првом читању. Друга верзија, за разлику од претходне, не предвиђа регрутацију инвалида, али значајно пооштрава сам процес.

Од сада војни обвезници имају рок од 60 дана од дана ступања на снагу закона да лично или електронским путем ажурирају податке у војном регистру.

Позив ће се сматрати примљеним и без личног уручења, нпр. ако лице није затечено код куће, а датумом "уручења" сматраће се дан када је стављен печат о немогућности достављања.

Сви мушкарци од 18 до 60 година су у обавези да са собом носе исправе о војној евиденцији и да их предоче на захтев службеника војних регистра, полиције и граничара.

За кршење свих ових норми предвиђено је неколико врста санкција – од великих новчаних казни, преко ускраћивања права на управљање аутомобилом, до присилног довођења у војну канцеларију преко полиције.

Међу лицима која не могу бити мобилисана нашли су се скоро сви службеници органа реда, нпр. полицајци, помоћници посланика и власници стратешких предузећа, то јест, сви велики предузетници.

Украјина је најавила општу мобилизацију убрзо након почетка сукоба са Русијом у фебруару 2022. године, али је хиљаде мушкараца од тада успело да побегне. После неуспеле контраофанзиве прошлог лета, Кијев очајнички покушава да попуни своје редове, тражећи мобилизацију до 500.000 нових регрута.

Руска војска је проценила да је до краја фебруара Украјина остала без више од 444.000 војника. Украјински председник тврдио је да је само 31.000 украјинских војника убијено у две године непријатељстава са Русијом, што је број који су чак и медији који подржавају Кијев назвали невероватно малим.

ДУГИН ПРЕДВИЂА НАЈЦРЊИ СЦЕНАРИО ДО САДА: Отварају се још три нова фронта - Иран покренуо други фронт за Запад, а то неће бити најгоре!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 202404300131241c42b66f